Udvikler: Jobkontrakt med slavevilkår

En slavekontrakt med krav om gratis arbejde. Sådan beskriver en chokeret systemudvikler en jobkontrakt, han fik præsenteret af IT-virksomheden Unik. Udvikleren takkede nej til jobbet, men Uniks ledelse betegner det som en kæmpe misforståelse af kontraktens formuleringer.

IT-folk finder sig i for meget. Det konkluderer en systemudvikler efter en skuffende oplevelse med IT-virksomheden Unik, der tilbød en meget elastisk ansættelseskontrakt.

Virksomheden, der hedder Unik og har til huse i Vejle og Gentofte, afviser, at der skulle være noget galt med dens standard-jobkontrakt.

Udvikleren, hvis identitet Computerworld Online kender, har ønsket at optræde anonymt i denne artikel, fordi han sidder i uopsagt stilling.

Systemudvikleren søgte og blev tilbudt job på virksomheden, men ansættelsesprocessen fik en brat afslutning, da arbejdsgiveren i kontrakten stillede krav om gratis overarbejde.

Det var formuleringer som disse i kontrakten, der fik ansøgeren til at sætte hælene i:

"Den faktiske arbejdstid afhænger af de daglige opgaver hos kunden" og "Lønnen dækker den fulde arbejdsindsats, og der ydes ikke særskilt vederlag for overarbejde."

- Men hvor mange timer er dette så faktisk? 40, 50, 70 eller 90?, spurgte systemudvikleren sig selv.

Mundtligt eller sort på hvidt

Godt nok stod der også, at "en arbejdsuge svarer til 37,5 time."

Unik bedyrede også mundtligt, at virksomheden havde "en fin ordning, som gør, at overarbejde kan blive udbetalt".

Men det turde systemudvikleren ikke tro på, eftersom arbejdsgiveren hårdnakket nægtede at forpligte sig til det sort på hvidt i kontrakten.

- Det er efter min opfattelse en slavekontrakt, der ikke burde eksistere på en moderne virksomhed, mener udvikleren.

Selve lønnen, Unik tilbød, befandt sig under den gennemsnitlige i branchen.

- Jeg sagde nej tak, fordi jeg vil have ordentlige forhold. Det bør vi kræve af arbejdsgiverne - også i nedgangstider, mener udvikleren.

Frivilligt om man vil overarbejde

Hos Unik ærgrer den administrerende direktør, Jens Find, sig. Unik har eksisteret i 18 år og beskæftiger 85 mennesker, der leverer IT-løsninger.

Han betegner systemudviklerens tolkning af kontrakten fra Unik som en kæmpe misforståelse. Jens Find oplyser desuden, at kontrakten kun én gang tidligere har givet anledning til problemer.

- Jeg tager den her sag som udtryk for, at en har følt sig misbrugt af sin arbejdsgiver i sin nuværende eller tidligere beskæftigelse, siger Jens Find.

Alligevel overvejer han at ændre ordlyden i sine kontrakter for at undgå fremtidige misforståelser.

Han forklarer, at Unik har nogle retningslinier om overarbejde, som betyder, at det er muligt at sige nej til at arbejde ud over 37,5 timer om uge. Siger man ja til at yde en ekstra indsats, bliver man honoreret med mere end dobbelt løn for det.

Men disse retningslinier står der ikke noget om i Uniks kontrakter.

- Vi håndterer vores medarbejdere pænt, men alt kan jo ikke stå i en kontrakt, siger Jens Find og påpeger, at overarbejde sjældent forekommer på Unik.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere