Forhandler undsiger Speech-Ware

Distributøren Pro Soft dropper den danske leverandør af talesyntes, Speech-Ware, der har indført ny politik for indsamling af kundeoplysninger. En ulovlig praksis, mener Pro Soft, mens IT-advokat siger god for proceduren.

Det er ulovligt, når producenten af talesyntese-programmer Speech-Ware beder om oplysninger om sine brugere i forbindelse med en opdateret version af sit program, Carsten.

Det skriver distributøren Pro Soft i en pressemeddelelse som begrundelse for, at firmaet øjeblikkeligt dropper salg af produkter fra Speech-Ware.

Tidligere fik brugerne af talesyntese-softwaren en nøglekode, som de kunne aktivere deres ny-indkøbte program med.

Nu danner harddisk og program en kode, der via distributøren skal sendes til Speech-Ware, som dernæst bruger koden til at fremstille en kodenøgle til at låse programmet op hos brugeren. Det er led i en ny licenspolitik hos firmaet.

I den forbindelse beder Speech-Ware forhandlerne om at bede kunderne om at opgive oplysninger om dem selv - blandt andet så Speech-Ware kan sende informationer om opdateringer.

Det er den praksis, som Pro Soft mener er ulovlig, oplyser direktøren Stig Rex Andersen.

- Vi har konsulteret advokater, der kalder det om ikke ulovligt så dog på grænsen af lovgivningen. Det vil vi ikke være med til. Det er også unødvendigt, da vi som forhandler har kundernes adresser og kan oplyse dem om produktnyheder, siger Stig Rex Andersen.

Han frygter, at kunder kan blive udsat for spam fra Speech-Ware, såfremt deres oplysninger havner hos softwareselskabet.

Advokat: Praksis er i orden
Imidlertid er ikke alle jurister enige i de råd, som Pro Soft har fået fra sine advokater. Advokat Peter Lind Nielsen fra advokatfirmaet Bender.dk, der er specialiseret i IT-relateret jura, kan ikke umiddelbart se noget forkert i Speech-Ware's praksis.

- En producent må godt indsamle sådanne oplysninger til eget brug - blandt for at holde rede på licensbrugere. Kunderne skal bare spørges om det først og have at vide, hvad oplysningerne skal bruges til, forklarer han og sammenligner det med, at Microsoft får oplysninger om, hvem der har licens på selskabets produkter.

Peter Lind Nielsen påpeger, at der kun er et problem, hvis en producent sælger sin database videre til tredjepart.

Direktør: Nødvendigt for at beskytte softwaren
I Pro Soft mener direktør Stig Rex Andersen desuden, at det er problematisk med indsamlingen af oplysninger, fordi enkelte af slutbrugerne af softwaren til oplæsning af skrift er psykisk udviklingshæmmede.

De vil ikke kunne forstå en henvendelse om opdatering fra Speech Ware, lyder hans anke.

Administrerende direktør Lise Lotte Bjørkholt, Speech-Ware, oplyser, at firmaet kun sjældent har brug for navn på slutbrugeren. Det er dog nødvendigt i de situationer, hvor et produkt skal opdateres.

- Vi skal kunne sikre os, at vi ikke opretter et nyt abonnement på en unik bruger, når det blot er opdatering, der er brug for, siger hun.

Lise Lotte Bjørkholt understreger, at de nye regler er nødvendige for at beskytte brugen af softwaren.

- Vi har været ude for, at softwaren er blevet brugt, ud over hvad aftalerne gav lov til. Men vi er altid åbne over for en dialog om måden, vi gør tingene på, siger hun.

Vil du vide mere om Speech-Ware?
NewsScanner overvåger 300+ medier
Prøv gratis i 30 dage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere