Betal løsepenge eller du ser aldrig dine personlige data igen. Det er et af de it-kriminelles seneste påfund. I gamle dage kunne man risikere at få slettet eller ændret sine data, hvis computeren blev inficeret med virus. Men det tjener bagmanden selvfølgelig ikke noget på. I dag har organiserede kriminelle bander overtaget hacker-scenen og her tænker man i kroner og øre og ikke i simpel vandalisme.
Derfor bliver filerne på din computer ikke længere slettet – de bliver krypteret så du ikke kan åbne dem. Og de it-kriminelle forlanger så penge for at afkryptere dem igen.
Senest har F-Secure fundet en ny trojaner-virus, W32/DatCrypt, der forsøger sig med denne form for afpresning. Den krypterer først dine filer, f.eks. dokumenter eller videoklip, og får det til at se ud som om, de er korrupte og skal repareres. Herefter kommer en besked, der ligner en ægte Windows-melding, med instrukser om at downloade reparationsprogrammet Data Doctor 2010.
"Vi har tidligere set lignende vira, men ingen så avanceret som denne ransom virus. Trojaneren er så troværdig, at man let får opfattelsen af, at der er tale om et ægte hjælpeprogram, og filerne i virkeligheden blot skal repareres. Der vil derfor være brugere, som muligvis slet ikke opdager, at de faktisk betaler en slags løsepenge for deres data. De fleste vil blot være lettet over ikke at miste familiebilleder eller vigtige arbejdsdokumenter,” siger Michael Dahl fra F-Secure.
Så snart programmet er installeret, får man at vide, man skal købe hele programmet for at reparere de øvrige ”beskadigede” filer på harddisken. Det koster 450 kr. at købe programmet, og først når pengene er betalt, har man igen adgang til sine data.
Ifølge Michael Dahl er DatCrypt-trojaneren et eksempel på, hvor sofistikeret de it-kriminelles metoder og våben er blevet. En effektiv måde at sikre sig på er at sørge for, at man jævnligt tager backup af sine data enten gennem eksterne backup diske, cd’er eller med online backupsystemer.