Erhvervsminister Bendt Bendtsen og IT-minister Helge Sander vil med ti initiativer og 435 millioner kroner som gulerod sikre, at flere danskere tør droppe lønmodtagerlivet.
Målet med at få flere iværksættere er at løfte Danmark op i eliten som iværksætterland inden 2010.
Samlet set afsætter regeringen 435 millioner kroner til de ti initiativer, der skal gøre det mere attraktivt at blive sin egen chef.
Af de 435 millioner kroner er 225 millioner ørermærket til landets otte godkendte innovationsmiljøer, der på vegne af staten over de næste tre år kan uddele pengene til små, nystartede iværksættervirksomheder.
Ud over at skaffe flere iværksættere skal regeringens ti-punktsplanen sikre en højere overlevelsesprocent blandt de, der tør tage springet.
En sammenligning mellem OECD-landenes iværksætteraktivitet sidste forår viste, at Danmark kommer ind på en femteplads. Finland, England, Frankrig og Portugal har flere iværksætter, end vi har herhjemme.
Vær dog selv lidt modige
Men begejstringen for iværksætterpakken er afmålt hos blandt andet Dansk Iværksætterforening og Ingeniørernes fagforening IDA.
Formanden for Iværksætterforeningen, Nicolai Seest, vurderer, at politikerne mangler visioner og evne til at tænke nyt og ambitiøst.
- Nu må man fra politisk side udvise den risikovillighed, som hverdagen kræver af iværksætterne og resten af erhvervslivet for at få idéerne til at lykkes. De lande, Danmark konkurrerer med, laver ingen halve løsninger, siger Nicolai Seest.
Han fremhæver et land som Sydkorea, hvor man fra politisk side har valgt at satse på udvalgte områder. I Sydkorea stiler man målrettet efter at skabe over 2500 nye vækstkometer på softwaremarkederne inden år 2006.
Set med ingeniørfagforeningen IDA's øjne er der alvorlige huller i regeringen iværksætterpakke. Der er for eksempel ikke tænkt nok på, hvordan man gør det attraktivt for nyuddannede forskere at starte virksomhed.
- EU-udvidelsen aktualiserer behovet for frontteknologier, for det bliver stadig sværere for os at konkurrere på masseproduktion, siger formanden for IDA's erhvervsudvalg, Finn R. Larsen.
Han foreslår et såkaldt modningsår for kandidater og Ph.D-'ere, hvor de kan få rum til at udvikle forskningsresultater til forretningsidéer.
IT-administration og IT-forskerpark
To af de ti initiativer i iværksætterhandlingsplanen handler om IT:
Regeringen vil lette det administrative papirarbejde og bureaukrati, der måske kan skræmme nogle fra at kaste sig ud i en tilværelse om selvstændig. Det skal ske ved hjælp af IT og digitalisering.
Alle de blanketter og oplysninger, iværksættere har brug for, samles ét sted på nettet.
For det andet etableres en såkaldt digital medarbejder-agent. I stedet for at skulle læse lange bekendtgørelser eller blanketter igennem, når iværksættere eller mindre virksomheder fx skal skifte bestyrelsesmedlemmer, ansætte en medarbejder eller gå i gang med en ny produktion, så vil det i fremtiden være muligt at få fortrykte standardskemaer, hvor der kun er få ting, der skal ændres.
Det andet IT-initiativ fra regeringen er ikke specielt nyt. Det er idéen om at etablere en IT-forskerpark i Ørestaden. Den plan, som blev lanceret af den tidligere regering, gik i første omgang død på grund af manglende interesse fra investorer i en udbudsrunde.
Men nu bliver planen om IT-forskerparken genoplivet i en noget mere behersket udgave. Fremfor 20.000 kvadratmeter IT-forskerpark på en fornem grund i Ørestaden får den i stedet til huse på en 4000 kvadratmeter stor etage i IT-højskolens nye lokaler i Ørestaden, der ventes åbnet i efteråret 2003.
Staten vil støtte IT-forskerparken med fem millioner kroner årligt i de kommende fire år.
Relevante link
Erhvervsministeriet bringer regeringens iværksætterhandlingsplan
IDAs ideer til at skabe flere højteknologiske iværksættere i Danmark