Dyrt når udviklere dropper dokumentation

Mange frustrationer kan undgås, hvis udviklere dokumenterer deres arbejde undervejs i IT-projekter. Det viser forskning hos mindre danske IT-virksomheder. Både ledelsen, udviklerne og kunderne skal lære at forstå, at det betaler sig at bruge tid på at kommunikere.

I en hæsblæsende IT-udviklings navn tabes værdifuld viden på gulvet i de danske virksomheder. Det sker, fordi dokumentationen og kommunikationen i kodearbejdet alt for ofte bliver forsømt.

Det konkluderer et forskningsteam på Handelshøjskolen i København.

Cand.merc.dat. Sanne Fejfer Olsen og hendes forskerkolleger har fulgt tre små IT-virksomheder inden for e-learning på tæt hold gennem længere tid.

Problemet bliver især tydeligt, den dag en udvikler forlader firmaet. Hvis han bliver fyret eller siger op, så forsvinder der en ordentligt bunke viden, fordi de ikke ligger nogen forklaringer på det, han har udviklet.

Tre til fem gange så dyrt

Konsekvensen er langt fra gratis. Forsømmelsen koster høj udvikler-løn.

- Når produktet skal vedligeholdes eller videreudvikles, så vil det tage tre til fem gange så lang tid for en ny udvikler at finde ud af, hvordan det skal gøres, siger Sanne Fejfer.

I værste fald kan projekter og kundesamarbejder gå helt i vasken, fordi ledelsen handler på et fejlagtigt grundlag, tilføjer hun.

Sanne Fejfer arbejdede tidligere selv som projektleder den nu lukkede e-learning-virksomhed Vizion Factory, der er en af de tre case-virksomheder i forskningsprojektet.

- Jeg tror, de fleste udviklere hader inderligt at skulle overtage en anden udviklers projekter. De skal pludselig fortsætte en anden persons måde at tænke, hvis de skal undgå at ødelægge noget i programmeringen, siger hun.

Kode som kragetæer

At forstå et IT-projekt uden dokumentation er som at tyde tonsvis af kragetæer. Halvvejs volapyk, som næsten er dømt til at blive misforstået. Forestil dig så, at der faktisk følger læselige undertekster med. Noter, der giver dig en god idé om, hvordan kragetæerne skal forstås.

Sanne Fejfer

Alligevel findes der mange forskellige forklaringer på den stedmoderlige prioritering af dokumentation i IT-branchen.

Nogle kalder dokumentation i softwareudvikling for noget opreklameret, teoretisk pjat. Andre kan godt se, at det kan være praktisk at forklare mere eller mindre, hvordan og hvorfor et IT-produkt er tænkt og strikket sammen.

- Den største hindring for dokumentation er tiden. Konkurrenceparameteret er at være hurtigst og billigst. IT-virksomheden fokuserer på at fastholde kvaliteten i produktet, og skærer i det, der ikke er synligt for kunden, siger Sanne Fejfer.

Efterfølgende betaler IT-virksomheden så prisen for den manglende dokumentation.

Udviklerne er tit selv en stopklods.

- Mange udviklere er enten kommet ud af vanen fra studiet med at dokumentere, eller også er de aldrig kommet ind i den. Nogle synes, det er dødkedeligt, og at det virker forstyrrende i den kreative proces, siger Sanne Fejfer.

Duer ikke at udskyde

Kollegerne uden for udviklingsafdelingen i en IT-virksomhed interesserer sig typisk kun for selve produktet, der altid helst skal være færdig i går.

- Hvis en programmør vælger at dokumentere, underkendes han måske af sælgere og ledelsen, der vil have dokumentationen udsat til efter udviklingsarbejdet. Men det er ikke holdbart at skulle tilbage og dokumentere lang tid efter, siger Sanne Fejfer.

Hun ser dog en tendens til, at IT-branchens små virksomheder mange steder vokser sig mere modne. Erkendelsen af at hastværk er lastværk vinder frem.

Men på et marked med hård konkurrence er det i sidste ende de, der skal brødføde firmaerne, der bestemmer.

- Omgivelserne har ikke anerkendt, at IT-branchen er videnstung, hvorimod der i andre brancher er en anerkendelse hos kunderne af, at dokumentationen er en nødvendig del af arbejdet, siger Sanne Fejfer.

Stramme retningslinier formindsker behovet

Hun understreger, at der trods alt også er grænser for, hvor vidt man skal gå med dokumentationen.

Alternativt kan ledelsen på en IT-virksomhed vælge at ensrette tankegangen i kodning hos sine udviklere ved at lave stramme retningslinier. Men det kan omvendt ødelægge noget af initiativet og udviklerens kreative proces.

Objektorienteret programmering kan også eliminere noget af behovet for dokumentation.

Senere i år udgiver Sanne Fejfer og hendes kolleger i forskerteamet på center for Ledelse, Organisation og Kompetence en bog om kommunikation i videnstunge virksomheder.

Relevante links

"Når tiden foldes i en gråzone" - beskrivelse af videndeling i Vizion Factory e-learning

Bogen "Det' et spørgsmål om tid" udgivet af forskerteamet




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere