Playtime is over. Sådan indleder Businessweek en historie om Googles nye strategi for Android. Nu skal det være slut med kaos i Android-land. Google vil rydde op og sørge for, at alle marcherer i samme retning.
I de sidste par måneder har Google sendt et klart budskab til de store teleselskaber og mobiltelefon-producenter: Det er slut med vilkårlige ændringer i softwaren. Slut med partnerskaber uden Googles blåstempling. Fremover skal firmaer som ønsker tidlig adgang til Googles nyeste software først sørge for at få deres planer godkendt hos Google.
Businessweek har talt med et dusin topchefer hos selskaber som spiller en afgørende rolle i Android-økosystemet, og de fortæller alle den samme historie. Det er blandt andet LG, Toshiba og Samsung, der er påvirket af Googles nye politik, men også Facebook, som angiveligt forsøger at udvikle en Android-enhed. Reaktionerne har været blandede – flere har ligefrem klaget over Google til det amerikanske justitsministerium.
Tidligere gjorde Google alt for at få så mange som muligt til at bruge Android. Nu har tiderne ændret sig. Google er begyndt at stille skrappe krav – især til firmaer, som ønsker at inkludere Google-tjenester som søgning og kort på deres mobile enheder.
Selvom Android er open source, er det kun de firmaer, som holder sig til Googles regler, der kan regne med at få tidlig adgang til de nye versioner – og dermed have en fordel i forhold til konkurrenterne.
Netop det faktum, at Android er open source og gratis, har hjulpet operativsystemet med at tage store markedsandele. Androids andel af smartphone-markedet er steget fra 9 pct. i 2009 til 31 pct. i dag.
Men de mange forskellige Android-versioner og -enheder har skabt en kaotisk situation på markedet. Det er efterhånden et stort besvær for Google at udsende sikkerheds-opdateringer til de forskellige ”builds”, og softwarefirmaer har også svært ved at tilpasse deres Android-apps til hver eneste version og enhed.
Nu skal der altså ryddes op. Google er begyndt at indføre ”non-fragmentation clauses” i sine licensaftaler som betyder at producenter af Android-telefoner kun har begrænsede muligheder for at modificere operativsystemet. Google vil også bestemme hvem producenterne kan indgå partnerskaber med.
Facebook har angiveligt arbejdet på at udvikle sin egen version af Android til smartphones, men nu skal Google godkende alle ændringer som Facebook har lavet. Google har også forsøgt at blokere lancering af Android-enheder fra Verizon, som bruger Microsofts Bing som søgemaskine.
Google tager sig også længere tid om at frigive kildekoden til de forskellige Android-versioner. Forleden kunne Google fortælle at man ikke har tænkt sig at frigive koden til tablet-udgaven Honeycomb i den nærmeste fremtid. Dermed ser det ud til, at Googles mobile open-source operativsystem bliver lidt mindre åbent fremover.