7.000 job nedlagt i Danmarks IT-sektor

På blot et år er tusinder af stillinger i IT-branchen forsvundet ved konkurser og nedskæringer, viser en ny analyse. Fagforeningen HK frygter, at de arbejdsløses færdigheder bliver forældede, inden det igen begynder at gå fremad for branchen.

At de IT-arbejdsløse oplever store kvaler med at finde et job, giver en ny analyse en forklaring på. Der er blevet syv procent færre stillinger i IT-sektoren i Danmark fra efteråret 2001 til efteråret 2002.

Dermed er det gået langt værre for IT-branchen end for erhvervslivet generelt i den periode. Totalt set forsvandt der nemlig 22.000 job i Danmark fra 2001 til 2002.

IT-nedturen står således for hver tredie nedlagt stilling, selv om IT-sektoren ellers kun repræsenterer 4,5 procent af den samlede beskæftigelse her i landet.

Analysen af IT-sektoren blev i dag præsenteret på en høring om IT-sektorens tilstand arrangeret af fagforeningen HK, der organiserer cirka hver tiende IT-medarbejder.

HK har fået Arbejderbevægelsens Erhvervsråd til foretage analysen. Rådet har sine data fra en særkørsel af data i en ATP-baseret beskæftigelsesstatistik fra Danmarks Statistik.

HK's formål med høringen i dag og analysen af IT-sektoren er at dokumentere over for Folketingets politikere, at "IT-branchen lider", som overskriften lød på høringen. HK mener, det er nødvendigt, at politikerne gør en ekstraordinær indsats for IT-erhvervet, ligesom det er sket i Sverige og Tyskland.

- På sigt vil IT- og telebranchen få problemer, hvis der ikke bliver iværksat politiske tiltag, som samler de frigjorte kompetencer fra massefyringerne og de nyuddannede op. Ellers vil de arbejdsløse IT-folks kvalifikationer være forældede, når IT-branchen igen får medvind, og så går Danmark glip af muligheden for at positionere sig inden for en branche med et stort vækstpotentiale, siger Karin Retvig, HKs IT-politiske ordfører.

Størst nedgang inden for IT-engros

Analysen viser også, hvilke dele af IT-erhvervet der er forsvundet flest job i. IT-engroshandel kommer ind på en kedelig førsteplads med en nedgang i beskæftigede på 2800.

IT-konsulenthusene har også måttet tage konsekvensen af den faldende efterspørgsel. Dem er der blevet 2200 færre stillinger i fra 2001 til 2002. Branchen skiller sig dog samtidig ud fra de øvrige, fordi fortsatte med at rekruttere og vokse efter dotcom-boblens brist: Fra 200 til 2001 opstod 4800 nye stillinger i den danske IT-konsulentverden.

Definition af IT-sektoren
IT-sektoren, som analysen i denne artikel handler om, er defineret af Danmarks Statistik. Den består af forskellige typer af virksomheder, som har det til fælles, at de enten udvikler, fremstiller, distribuerer eller sælger avanceret teknologi, software, hardware, IT- og teleløsninger eller IT- og telerådgivning.

IT-sektoren beskæftiger mange IT-folk, men også andre faggrupper. De 7700 job, der er forsvundet i sektoren det forløbne år, er altså både IT-job og andre typer job.

Analysen viser således ikke noget om, hvordan det er gået med beskæftigelsen for de IT-folk, der arbejder i andre sektorer - eksempelvis i det offentlige.

Tredjepladsen indtager telekommunikationsbranchen, Fra 2000 til 2001 blev der godt nok 1100 flere job i teleindustrien. Men i løbet af 2002 kradsede krisen også dér og 1400 af jobbene forduftede.

Den fjerde og sidste kategori - IT-industrien - har opereret med lidt mindre drastiske udsving i perioden siden 2000. Her er der nedlagt mellem 600 og 1200 procent af stillinger om året.

Sat tre år tilbage

Man skal tre år tilbage for at finde et niveau for beskæftigelsen, der ligner det nuværende. I tredje kvartal 1999 var der 95.900 jobs i IT-sektoren, og samme kvartal i 2002 var der 96.900.

Noget tyder på, at nedgangen i antallet af job fortsætter. Flere massefyringer er varslet siden udgangen af tredje kvartal 2002, og mange fyrede figurerer endnu ikke i statistikkerne, fordi de stadig befinder sig i deres opsigelsesperiode.

HK har udfærdiget en liste over de fyringsrunder, der er sket for nylig eller er på vej til at ske i IT- og telesektoren i Danmark. Den tæller i alt 29 virksomheder og omhandler knap 5000 stillinger.

Relevant link

Danmarks Statistiks tal for IT-sektoren på HKs hjemmeside




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere