Lige nu læser IT- og elektronikstuderende Jacob Clausen til eksamen. Snart skal hans kompetencer testes ved det grønne bord på Odense Tekniske Skole.
Om halvandet år er han klædt på til en IT-karriere på arbejdsmarkedet.
Og trods en voksende arbejdsløshed på IT-jobmarkedet, frygter 26-årige Jacob Clausen ikke at løbe panden mod en mur.
- Jeg er ikke spor nervøs med hensyn til job med de kvalifikationer, jeg har, når jeg bliver færdig med min uddannelse. Og hvis arbejdet ikke kommer til mig, så skaber jeg selv et - altså starter egen virksomhed, siger Jacob Clausen med en stemme fuld af overbevisning og optimisme.
Uddannelse vil skabe ny vækst
Han tror på, at udviklingen på IT-området snart vil bevæge sig væk fra triste ord som afmatning, nedtur og isvinter.
De efterhånden mange IT-uddannede og et generelt stigende IT-kvalifikationsniveau hos andre faggrupper vil gøre forskellen.
- Jeg synes, vi skal lade være med at lade samfunds-konjunkturerne ødelægge forestillingen om, at vi kan skabe et godt IT-samfund. Jeg tror at det, vi oplever nu, er børnesygdomme. IT-branchen har lidt store tab - Måske fordi den har været præget af selvlærte, der har fået opgaver, de ikke kunne magte, når det kom til stykket. Det har skuffet kunderne, siger Jacob Clausen.
.
Jacob Clausen |
Derfor er han overbevist om, at det vil være uddannede IT-folk som ham selv, arbejdsgiverne vil efterspørge.
- De autodiaktes tid er forbi. Det nytter ikke noget, du kun kommer med dine blå øjne. Branchen vil have kvalificeret og uddannet arbejdskraft, fordi den er blevet moden, mener den kommende IT- og elektronikteknolog.
Selvbyg tændte IT-gnisten
Før Jacob Clausen blev bidt af IT for godt tre år siden, har han gjort erfaringer med andre brancher og fag som blandt andet mekanikerlærling, soldat, leder i en McDonalds-restaurant og annoncekonsulent.
Han fik færten af sin interesse og sin flair for IT ved lidt af et tilfælde.
- Det startede med et dumt computerspil - Counterstrike. Jeg havde ikke råd til at gå på netcafé og spille på de store maskiner dér, så for at være i toppen blandt spillerne, var jeg nødt til at lære, hvordan jeg kunne optimere mit eget system. Så jeg byggede en computer selv, fortæller Jacob Clausen.
Han valgte uddannelsen som IT-teknolog på grund af dens bredde.
- Alsidighed er godt. Så bliver ens arbejdsdag ikke samlebåndsagtig, siger han.