Nyt europæisk netværk af supercomputere

PRACE får en kapacitet på 1000 trillioner beregninger i sekundet. Danmark bidrager ikke.

Et nyt netværk af supercomputere, der skal give forskere processorkraft, så de kan sætte gang i simulationer med store udregninger, er netop lanceret for en uge siden.

Netværket, PRACE, giver tilsammen adgang til 1000 trillioner beregninger i sekundet. Det svarer ifølge EU til 100.000 hurtige pc'er. Den første computer, der kommer til at stå til rådighed for europæiske forskere, er JUGENE-systemet i Juelich i Tyskland. Det er den hurtigste i Europa og for tiden den femtehurtigste i verden.

Netværket af supercomputere skal skabe en infrastruktur, der sætter forskere i stand til at undersøge sammenhænge, der ellers var for store og komplekse til at blive undersøgt til bunds. Et eksempel er 3D-udregninger for, hvordan stoffer og medicin agerer, når det kommer i kontakt med menneskekroppen.

De største bidragsydere er Spanien, Frankrig, Italien og Tyskland, der hver investerer 750 millioner kroner i PRACE over de næste fem år. EU giver ligeledes penge til projektet. Også andre lande er med til at give både penge og ekspertise. Det er seksten europæiske lande, deriblandt vores nordiske naboer, Finland, Norge og Sverige.

Danmark bidrager ikke til netværket. Ifølge PRACE's hjemmeside burde det dog ikke have nogen indflydelse på, om danske forskere kan benytte PRACE's hjernekraft. Hvis forskningsprojektet er fra en organisation, der hører hjemme i EU, kan forskerne få adgang til supercomputerne.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen oplyser til CRNs søstermedie ComON, at hun venter på en rapport fra e-Science-panelet, før hun afgør, om Danmark skal være med i det nye europæiske netværk. Panelet er et udvalg af professorer og lektorer fra uddannelsesverdenen, der til september blandt andet forventes at komme med anbefalinger for, hvordan danske forskere skal få adgang til computerkraft. Med i overvejelserne er, om Danmark skal have en central high performance computerfacilitet i stedet for de fem driftscentre ved universiteterne.

EU har allerede et andet netværk, DEISA, der en form for sammenslutning mellem supercomputere. På kortet nedenfor, kan man se de supercomputere, der er knyttet til DEISA.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere