Minister giver millioner til netværk af rigmænd

Først sagde videnskabsminister Helge Sander nej til at åbne pengekassen til netværket af danske business angels, DBAN. Men så blev han overbevist om, at en håndfuld millioner vil være en sund investering, der vil skabe flere danske erhvervssucceser.

De ligger inde med tilsammen mindst 3,5 milliarder risikovillige kroner - Danmarks investeringslystne engle i Danske Business Angels Netværk (DBAN).

Alligevel har de netop fået tildelt fire millioner kroner i offentlig støtte i de næste tre år fra videnskabsminister Helge Sanders pengekasse. Dermed har ministeren fortrudt sin hidtidige modstand mod tilskuddet.

Helge Sander sætter nu sin lid til, at tilskuddet på sigt giver bonus, fordi han tror på, at det vil give flere innovative iværksættere adgang til kapital til at udvikle deres virksomhed.

DBAN, der blev dannet i 2000, driver blandt andet en matchmaking-tjeneste og en projektmarkedsplads på nettet, hvor iværksættere kan præsentere deres koncepter og kapitalbehov for englene.

Interesseorganisationen laver også kompetenceudviklingsforløb og konferencer for sine medlemmer.

De fire millioner kroner skal blandt andet bruges til at opbygge branchespecifikke netværk inden for biotek. Desuden vil DBAN styrke samarbejde med udenlandske organisationer i samme boldgade.

Skal snart løbe rundt

Det kan lyde paradoksalt, at en gruppe så velhavende mennesker har brug for økonomisk bistand fra staten til at drive et netværk, der skal bringe investorer og iværksættere sammen.

Men det er såmænd ikke så skørt endda, forklarer ledere af DBAN, Peter Munch Kofoed, der kalder det en af de billigste måder at drive erhvervsfremme på.

- Netværket skal blive selvbærende på sigt. Men det er besværligt og kræver tid og ressourcer at løbe et netværk i gang. Al erfaring peger på, at det offentlige skal være med til at skabe en infrastruktur, der gør, at iværksættere kan finde investorer, siger Peter Munch Kofoed.

Undersøgelser viser, at iværksættere har tendens til at bruge alt for megen frugtesløs tid på at finde finansiering frem for på at udvikle og raffinere deres projekt eller produkt.

En af englene i DBAN er Gregers Kronborg. Han er civilingeniør, 40 år og har selv en fortid som iværksætter. Han har tjent sine penge på kabel-modemproducenten Cocom, der blev solgt til Cisco i 1999.

Gregers Kronborg har foretaget seks investeringer i iværksættere. Tre af dem har han fundet frem til via DBAN, hvor englene anonymt kan kigge på iværksætteres planer.

- Som engle går vi generelt ikke ud og gør vores navne meget kendte. For man får sjældent noget godt ud af at være kendt for at have mange penge. Lever man skjult, lever man godt, forklarer Gregers Kronborg.

Navne der åbne nye døre

Hardwarevirksomheden Dimentor er en de virksomheder, Gregers Kronborg investerer penge og ikke mindst sin tid i. Dimentor har udviklet en mus, der gør det muligt at navigere både to- og tredimensionelt.

Hver tirsdag mødes Dimentors administrerende direktør, Mikkel Løcke Winther, med en af sine to business angels og taler om virksomhedens udvikling. Den anden engel er Søren Troelsen, der i 1997 solgte Capacity til Computer Associates.

- Business angel-netværkets værdi har for os i første omgang bestået i, at vi rent faktisk har fået kontakt med vores business angels. Den slags kan du jo ikke slå op i telefonbogen, siger Mikkel Løcke Winther.

Men som det allervigtigste fremhæver Dimentors direktør værdien af englenes navne, indsigt, netværk og erfaring.

- Den største værdi, de giver, er ikke kapitaltilførslen, men at andre investorer ønsker at investere, fordi de to erfarne forretningsfolk har vurderet vores virksomhed og fundet den egnet, forklarer Mikkel Løcke Winther.

Ud over sparring i det daglige har Dimentor også i særlige situationer valgt at invitere en af englene med til afgørende møder.

- Vi har helt klart mærket, at det gør en forskel, at man har det tunge skyts med - nogen der har stor erfaring med for eksempel kontraktforhandlinger, siger Mikkel Løcke Winther.

Relevante links

Danske Business Angels Netværk

Dimentor




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere