Morten Keldebæk er fristet. Skal han tage pengene? Vi er tilbage to år i tiden, og Morten Keldebæk står i en situation, som på mange måder ligner dén, mange danske Nokia-ansatte står over for nu med lukningen af den danske udviklingsafdeling. Nokia har netop indledt fyringsrunden i sommeren 2009. Softwareudvikleren er glad for sit arbejde, og trygheden hos Nokia er rar. De to børn, han har, skal han jo forsørge. Men med dét tilbud, Nokia giver, vil han få fuld løn i et helt år, hvis han selv siger op. Med fritstillelse, så han kan altså i princippet gå på ferie et år. Han har efterhånden været hos Nokia i 10 år og har selv så små tænkt over, om han skal videre på et tidspunkt. Hvorfor så ikke kombinere et exit med en stor pose penge?
"10 år er nok," tænker Morten Keldebæk og siger ja tak til pengene og usikkerheden - og farvel til sine kolleger.
Jobtilbud kom hurtigt
Trods en raserende finanskrise går der ikke længe, før han får et jobtilbud. Allerede inden han stopper hos Nokia foreslår en ven, der netop har investeret i den lille danske opstartsvirksomhed Endomondo, at søge ind i firmaet. Det er et lille firma med en trænings-app til mobiler og dertilhørende web-community. Med de 10 års erfaring med både softwareudvikling og projektledelse er civilingeniøren Morten Keldebæk perfekt egnet til at stå for den videre teknologiske udvikling, tænker vennen. Og Endomondo-app'en skal også rulles ud på de mange mobilplatforme, deriblandt Nokias.
Der er et stort "men". Endomondo har ikke en kæmpe finsk pengetank i ryggen. Faktisk svarer lønnen, Endomondo kan tilbyde i rede penge, til dagpenge-niveauet. Til gengæld tilbyder ejerne aktieoptioner, som vil svare til Nokia-lønnen, baseret på en nylig værdifastsættelse i en investering i virksomheden. Morten Keldebæk takker ja.
"En vigtig del er, at jeg er medejer. Det er også min virksomhed. Jeg kæmper også for min egen virksomhed," siger Morten Keldebæk, som i dag er glad for, at hans lønniveau er steget, så den ligner Nokia-lønnen.
Endomondo-dagligdag er meget anderledes
I dag, knap to år efter, tænker Morten Keldebæk, at det har betydet meget for hans nye arbejdsliv, at han har sin dagligdag i en lille virksomhed med en mission, som også er blevet hans egen.
"Vi prøver at banke et firma op fra bunden. Hos Nokia forsvarer man en position, man allerede har," siger Morten Keldebæk.
Iværksætter-rollen har stor betydning for Morten Keldebæks dagligdag, hvor han er udvikler og er ansvarlig for al mobiludvikling.
"Hos Nokia er alt systematiseret. Rollerne er meget specialiserede og er en del af en lang proces. I det daglige arbejde hos Endomondo føles det som om, at alt går meget hurtigere. Du bestemmer selv dine features og laver dem selv. Du tester også selv koden," siger Morten Keldebæk.
"Hos Nokia er du et lille tandhjul i en stor maskine. Hos Endomondo er du et stort tandhjul i en lille maskine," siger han.
Netop på grund af, at Nokia har været en mastodont, må Nokia-udviklere overveje, hvordan de sørger for at passe ind i de mindre virksomheder, de sandsynligvis vil få job i. Hvor Nokia udviklere specialister, vil mange virksomheder have brug for ansatte, som både er i stand til at nytænke, udvikle, kode, dokumentere og teste. De basale færdigheder i C-programmeringssprog og desuden websprog som Java vil til gengæld være attraktive for kommende arbejdsgivere, vurderer han.
I dag er Morten Keldebæk både bedrøvet og på en sær måde lidt glad for, at Nokia lukker udviklingen i Danmark. På den ene side har han stor respekt for Nokia som arbejdsplads og teknologivirksomhed. På den anden side, så har han nu mulighed for at hyre nogle af de velkvalificerede softwareudviklere, der kommer til at stå uden job. Endomondo skal selv netop nu ansætte en til to softwareudviklere og får efter planen brug for flere senere.
Morten Keldebæk vil blive glad for ansøgninger fra sine gamle kolleger.
"Folk fra Nokia er godt opdraget. De laver kvalitetssoftware, der ikke er smækfyldt med fejl. De er attraktive," siger han.