Netudbyder anker ransagning til landsretten

Catpipe Systems har anket politiets ransagning af netudbyderens lokaler og servere under EU-topmødet til Østre Landsret. Direktør Peter Christensen mener, at kendelsen søger at stemple Catpipe Systems som ansvarlig for, at hans kunde, Globale Rødder, opfordrede til cyberangreb.

Direktøren for webfirmaet Catpipe Systems, Peter Christensen, vil rense sit firmas navn oven på en storstilet politiransagning af virksomhedens lokaler og servere den 13. december, under EU-topmødet.

Aktionen blev omtalt i mange medier, herunder den internationale presse.

Peter Christensen, der tidligere var formand for IT-fagforeningen Prosa, har anket ransagningen til Østre Landsret.

30 uniformerede og civilklædte betjente mødte op med en kendelse til ransagning af firmaets lokaler og servere. Årsagen var de opfordringer til oversvømmelsesangreb - Denial of Service - mod EU-formandskabets officielle side, eu2002.dk, som netværket Globale Rødder kom med på hjemmesiden ulydighed.dk.

Catpipe drev de servere, som hjemmesiden lå på.

Peter Christensen udleverede filer med indholdet fra ulydighed.dk og de relevante logfiler, men det skete først efter en snak med lederen af ransagningen.

Han pegede på, at dommerkendelsen fra Københavns Byret egentligt gav lov til at fjerne alt hos Catpipe Systems, hvis det var nødvendigt.

Kendelsen var afsagt i medfør af Straffelovens paragraf 193 om forstyrrelse af samfundets samfærdsel, hvor datalinjer også hører under.

Det er den brede formulering af kendelsen, som Peter Christensen er så utilfreds med, at han anker kendelsen til Landsretten.

- Vi gik endda ud og lukkede for ulydighed.dk, før politiet troppede op. Alligevel er vi i kendelsen gjort til ansvarlig for den aktion, som ulydighed.dk opfordrede til. Dermed er vores navn besmudset, og vi vil have det renset, siger forklarer direktøren til Computerworld Online.

Skadelig kendelse

Peter Christensen peger på, at selskabet netop er ved at forhandle en stor kontrakt på plads og få nye investorer. Omtalen af Catpipe Systems i forbindelse med en politiransagning kan måske gøre investorerne nervøse, så de trækker sig.

Derfor er det vigtigt at få kendt ransagning uberettiget, understreger direktøren.

Desuden er Peter Christensen kritisk over for de principielle følger, som ransagningskendelsen har - nemlig at en netudbyder kan gøres direkte ansvarlig for, hvad kunderne offentliggør på deres hjemmesider. Også selv om udbyderen fjerner det, når han bliver opmærksom på det ulovlige materiale.

Tilbyder politiet en kattelem

Catpipe Systems har hyret advokat og IT-iværksætter Martin von Haller Grønbæk til at køre ankesagen. Ifølge Peter Christensen vurderer advokaten chancerne for en sejr i landsretten som gode.

I første omgang vil de kræve en mundtlig forhandling i landsretten, blandt andet fordi det drejer sig om IT i en kompliceret sammenhæng. Det giver også selskabet en mulighed for at høre politiets begrundelse for at bede om ransagningen og at få at vide, hvem der anmeldte Catpipe Systems.

Politiet får dog en mulighed for selv officielt at kende ransagningen for uberettiget. Efter jul vil Catpipe Systems henvende sig og forelægge argumenterne for at få firmanavnet renset uden retsforhandlinger.

Skulle det vise sig, at nogle af investorerne trækker sig på grund af politiransagningen, vil sagen blive ført for landsretten. I så fald vil Catpipe Systems kræve erstatning for tab i forbindelse med ransagningen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere