EU giver Microsoft sidste chance for forlig

Forhandlinger med EU's konkurrencetilsyn i januar er sidste udkald for Microsoft, hvis softwareselskabet vil undgå sanktioner i form af bøde eller pålæg om ændringer i Windows. I USA har to IT-brancheorganisationer appelleret en dommers godkendelse af forliget med Microsoft.

Når embedsmænd fra EU og advokater fra Microsoft sætter sig til forhandlingsbordet i januar, er det knald eller fald for softwareselskabet i de undersøgelser, som det på fjerde år er genstand for.

Det oplyser kilder tæt på forhandlingerne til Financial Times.

Microsoft vil blive præsenteret for forskellige udkast til et forlig, hvor selskabet imødekommer Europa Kommissionens bekymringer vedrørende dets forretningspraksis.

Afviser Microsoft disse udspil, vil EU formentlig pålægge firmaet hårde sanktioner.

Tæt integrering af Media Player

Embedsmænd fra konkurrencekommissær Mario Montis afdeling har især fokuseret på to forhold. Dels Microsofts tætte integrering af Media Player i Windows, dels den tekniske indretning af selskabets serversoftware.

Ifølge EU-embedsmændene er softwaren kodet på en måde, så det er besværligt for andre producenter at fremstille programmer, som kan kommunikere ordentligt med Microsoft-serverne.

Sanktionerne fra kommissionen kan derfor blandt andet være at tvinge Microsoft til at fjerne Media Player fra Windows og udlevere kildekode til serversoftwaren til konkurrerenterne.

Endelig kan Europa Kommission idømme Microsoft en bøde på ti procent af dets globale fortjeneste, såfremt overtrædelserne af EU's konkurrenceregler bliver bedømt som alvorlige.

Microsoft har tidligere oplyst, at selskabet er villig til at tale forlig. Imidlertid har softwareselskabet afvist overhovedet at se på, om Media Player skal ud af Windows.

Sagen fortsætter i USA

Ifølge Financial Times venter Europa Kommissionen at afslutte sagen inden juli.

Embedsmændene har ifølge avisen indstillet til kommissær Mario Monti, at han pålægger Microsoft hårde sanktioner, hvis selskabet ikke kommer EU i møde.

I Microsofts hjemland, USA, er sagen i øvrigt ikke ovre endnu. To amerikanske IT-brancheforeninger har besluttet, at de vil anke dommer Colleen Kollar-Kotellys godkendelse Microsofts forlig med justitsministeriet og ni delstater fra november 2001.

Hendes godkendelse gjaldt især de sanktioner, som forliget pålægger Microsoft. De to organisationer - Computer and Communications Industry Association og Software and Information Industry Association - mener i lighed med mange iagttagere, at sanktionerne er alt for milde.

Collen Kollar-Kotellys kendelse blev da også af Microsoft og flere iagttagere set som en klar sejr for firmaet, der er kendt skyldig i at have udøvet ulovlig monopolvirksomhed.

To delstater, Massachusetts og West Virginia, har ligeledes oplyst, at de agter at anke dommerens godkendelse af forligets sanktioner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere