Skriv løs på et almindeligt whiteboard og overfør hele molevitten til computeren. Det er en af funktionerne i en danskudviklet interaktiv tavle, som investorer fra især Lego-miljøet har skudt i alt 73 millioner kroner i.
Den amerikanske ambassade i Filippinerne har købt en af slagsen. Og omkring 2000 andre kunder har også investeret i produktet, der kostede i omegnen af 10.000 kroner.
Men selskabet bag tavlen - Tool-Tribe International - er netop gået konkurs. Så nu står der mellem 500 og 700 tavler og samler støv på et lager, mens kurator arbejder på at få et overblik over gæld og værdier i selskabet.
Samtidig er fem medarbejdere og en direktør blevet arbejdsløse.
Dermed er det gået stik imod forventningerne til Tool-Tribes udvikling i år. Ledelsen havde spået break-even i tredie kvartal af 2002.
Det er således en meget ærgerlig direktør, Computerworld Online fanger på mobilen for en kommentar til konkursen. Claus Steen Sørensen har ledet Tool-Tribe International i knap et år.
- Den korte forklaring på konkursen er, at markedet har ikke været parat til at tage imod vores produkt, selv om produktet er smart. Derudover har vi nok ikke været dygtige nok til at profilere det, siger Claus Steen Sørensen.
Han blev ansat, umiddelbart efter at selskabet sidst i 2001 blev ramt af sin første konkurs. Derefter blev et nyt selskab oprettet, navnet blev tilføjet ordet International og 13 millioner kroner tilført fra investorer.
Oprindeligt blev Tool-Tribe stiftet i 1999 af to tidligere medarbejdere fra Lego Mindship. Investorkredsen, der har været den samme i begge Tool-Tribe-selskaber bar også præg af Lego. Her finder man det Kirkbi-ejede selskab LMX Business Development, Creativity Corporation, der er oprettet af en række Lego-direktører, Vækstfonden og en række andre.
Tilsammen led investorerne et tab på 60 millioner kroner ved den første konkurs. Nu er det vokset med 13 millioner kroner.
Konkurrenterne har mere kapital
Tool-Tribe har ikke været alene på markedet for interaktive tavler. To store amerikanske selskaber, Mimio og E-beam, har været stærke konkurrenter. Dem kunne danske Tool-Tribe ikke hamle op med rent økonomisk.
- Forskellen på konkurrenter og os er, at de har markant flere millioner dollars til at profilere sig. Der er ingen tvivl om, at markedet kommer på et tidspunkt. Vores aktionærer har været meget large, men kan desværre ikke udvise økonomisk tålmodighed længere, siger Claus Steen Sørensen.
Han har forsøgt på forskellige måder at redde firmaet fra konkursen. Dels var der forhandlinger om salg af selskabet. Dels har han sammen med et par af medarbejderne forsøgt at lave et management buy-out. Men ingen af delene er endnu lykkedes.
Relevant link