Leverandøren bliver fyret før medarbejderne

Når bundlinien begynder at skrumpe, insourcer virksomhederne hellere opgaver end fyrer deres egne medarbejdere, uanset hvad der strategisk set er mest fornuftigt. Det viser en ny undersøgelse om softwareudvikling.

Når tiderne er gunstige, lægger ledelsen opgaver ud til eksterne leverandører. Når ordrerne glimrer ved deres fravær, trækker man opgaverne hjem og sætter sine egne medarbejdere til at løse dem.

Det er billedet, der tegner sig i en dansk analyse foretaget af Mercuri Urval for softwarefirmaet Resource Software Engineering. Opgaverne ryger ud og ind af huset i takt med konjunkturerne.

Mercuri Urval har interviewet 62 virksomheder med mindst 200 medarbejdere om deres praksis og erfaringer med outsourcing af softwareudvikling.

Konsulent Henrik Smit i Mercuri Urval fortæller, at toplederne i mange tilfælde hellere vil insource tidligere outsourcede opgaver, hvis de på den måde kan undgå at fyre medarbejdere. Dermed vil der formentlig ske fyringer hos deres underleverandør i stedet.

Han vurderer, at det er forretningsmæssigt set er uheldigt, når virksomheden lader konjunktur afgøre, om opgaver skal løses indenhus eller udenhus.

- Når en virksomhed outsourcer softwareudviklingsprojekter, fordi den uden for huset kan finde bedre kompetencer, så er det jo ikke smart for virksomheden at insource, når man ikke er så god til det selv. Men det er rart for lederen at undgå konflikt ved at skulle fyre sine egne medarbejdere, siger Henrik Smit.

Dårlige kvalitet og indlevelsesevne

Det er dog ikke kun nedadgående kurver i økonomien, der forvandler outsourcing til insourcing. Nogle virksomheder dropper outsourcingen, fordi de simpelthen har for dårlige erfaringer med det. De føler ikke, de får den forventede kvalitet for deres penge hos leverandøren.

I alt har 74 procent af de 62 virksomheder i analysen prøvet at outsource deres softwareopgaver. Men godt halvdelen af dem har valgt at stoppe det igen.

Virksomhederne angiver selv deres begrundelser for at insource sådan her:

  • Det er for tidskrævende at give leverandøren forretningsforståelse, og der er for ringe sammenhæng mellem pris og kvalitet.
  • Det er svært at lave en god kravspecifikation.
  • Vi foretrækker at opbygge egen kernekompetence på området.

Henrik Smit mener, at virksomheders dårlige erfaringer blandt andet kan skyldes, at opgangstiderne gav en række useriøse virksomheder mulighed for at komme til fadet. Han anbefaler virksomhederne at gå efter leverandører med en dokumenteret spidskompetence til at løse sine udviklingsopgaver.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere