Den tekniske assistent, Ane Zacharias, som har vundet Danmarks første retssag om en museskade, har mange lidelsesfæller. Mennesker, som også lider af smerter i arme, skuldre, hænder og nakke på grund af meget computerarbejde i deres job.
Ane Zacharias får erstatning fra sin tidligere arbejdsgiver, Frederikssund Kommune, fordi en domstol har slået fast, kommunen overtrådte arbejdsmiljøloven.
Sådan en erstatningssag kan mange af hendes hendes lidelsesfæller givetvis også føre. Det vurderer overlæge Jørgen Riis Jepsen på baggrund af domsudskriften i Ane Zacharias sag.
- Den her sag åbner mulighed for, at en lang række museskadesager kan føres ved civildomstolene. Der er for eksempel ikke stor forskel på Ane Zacharias og mange af mine patienters arbejdsvilkår, siger Jørgen Riis Jepsen.
Til daglig behandler Jørgen Riis Jepsen museskaderamte patienter på Arbejdsmedicinsk Klinik ved Esbjerg Centralsygehus. Patienterne kommer valfartende fra hele Danmark.
Desuden formidler han sin erfaringer og opdagelser fra arbejdet med de museskadede, og han skal snart til Brasilien og tale på en international kongres om arbejdsmiljø.
Retssag sidste udvej
De faktorer, dommeren lægger til grund for sin afgørelse i Ane Zacharias sag, er især en uforsvarlig indretning af arbejdspladsen og en uhensigtsmæssig tilrettelæggelse af arbejdsopgaver - herunder at arbejdsugen bestod af 30 timers computerarbejde.
Frederikssund Kommune har kort sagt overtrådt arbejdsmiljøloven og har måttet bøde for det.
- Mine erfaringer siger mig, at mine patienters smerter klart hænger sammen med arbejdet. Så de vil kunne rejse en erstatningssag, hvis man kan konkludere, at de er blevet syge på grund af for dårlig arbejdspladsindretning, for dårlig arbejdstilrettelæggelse og for mange timers computerarbejde, mener Jørgen Riis Jepsen.
Han advarer dog mod, at museplagede danskere griber til at køre sag mod deres arbejdsgiver uden at have prøvet at forebygge og afbøde. Retssager bør kun bruges, hvis arbejdsgiveren bevidst ignorerer arbejdsmiljøproblemer.
- Det bedste er at være åben om problemer med computerarbejde, så man kan tage nogle hensyn til sig selv. For eksempel at sige fra over for overarbejde. Men hvis arbejdsgiveren ikke viser lydhørhed og ikke løser deciderede ergonomiske problemer, så mener jeg, det er værd at gå rettens vej, siger Jørgen Riis Jepsen.
Han tror på, at museskader allerbedst kan forebygges ved at indføre systematisk og målrettet udspænding af medarbejdernes muskler på arbejdspladsen.
- Det handler om at skabe en kultur, hvor man jævnligt fjerner sig fra computeren, så de truede steders nerver får pauser, forklarer overlægen.