Museskadedom kan føre til storm af sager

Teknikeren, der har vundet en sag mod sin arbejdsgiver om museskade, er ikke spor usædvanlig. Mange andre danskere er i en lignende situation og kan retsforfølge deres arbejsgiver. Det vurderer en arbejdsmiljølæge, der dog anbefaler dialog om forebyggelse på jobbet.

Den tekniske assistent, Ane Zacharias, som har vundet Danmarks første retssag om en museskade, har mange lidelsesfæller. Mennesker, som også lider af smerter i arme, skuldre, hænder og nakke på grund af meget computerarbejde i deres job.

Ane Zacharias får erstatning fra sin tidligere arbejdsgiver, Frederikssund Kommune, fordi en domstol har slået fast, kommunen overtrådte arbejdsmiljøloven.

Sådan en erstatningssag kan mange af hendes hendes lidelsesfæller givetvis også føre. Det vurderer overlæge Jørgen Riis Jepsen på baggrund af domsudskriften i Ane Zacharias sag.

- Den her sag åbner mulighed for, at en lang række museskadesager kan føres ved civildomstolene. Der er for eksempel ikke stor forskel på Ane Zacharias og mange af mine patienters arbejdsvilkår, siger Jørgen Riis Jepsen.

Til daglig behandler Jørgen Riis Jepsen museskaderamte patienter på Arbejdsmedicinsk Klinik ved Esbjerg Centralsygehus. Patienterne kommer valfartende fra hele Danmark.

Desuden formidler han sin erfaringer og opdagelser fra arbejdet med de museskadede, og han skal snart til Brasilien og tale på en international kongres om arbejdsmiljø.

Retssag sidste udvej
De faktorer, dommeren lægger til grund for sin afgørelse i Ane Zacharias sag, er især en uforsvarlig indretning af arbejdspladsen og en uhensigtsmæssig tilrettelæggelse af arbejdsopgaver - herunder at arbejdsugen bestod af 30 timers computerarbejde.

Frederikssund Kommune har kort sagt overtrådt arbejdsmiljøloven og har måttet bøde for det.

- Mine erfaringer siger mig, at mine patienters smerter klart hænger sammen med arbejdet. Så de vil kunne rejse en erstatningssag, hvis man kan konkludere, at de er blevet syge på grund af for dårlig arbejdspladsindretning, for dårlig arbejdstilrettelæggelse og for mange timers computerarbejde, mener Jørgen Riis Jepsen.

Han advarer dog mod, at museplagede danskere griber til at køre sag mod deres arbejdsgiver uden at have prøvet at forebygge og afbøde. Retssager bør kun bruges, hvis arbejdsgiveren bevidst ignorerer arbejdsmiljøproblemer.

- Det bedste er at være åben om problemer med computerarbejde, så man kan tage nogle hensyn til sig selv. For eksempel at sige fra over for overarbejde. Men hvis arbejdsgiveren ikke viser lydhørhed og ikke løser deciderede ergonomiske problemer, så mener jeg, det er værd at gå rettens vej, siger Jørgen Riis Jepsen.

Han tror på, at museskader allerbedst kan forebygges ved at indføre systematisk og målrettet udspænding af medarbejdernes muskler på arbejdspladsen.

- Det handler om at skabe en kultur, hvor man jævnligt fjerner sig fra computeren, så de truede steders nerver får pauser, forklarer overlægen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere