De danske rettighedshavere vil i fremtiden bruge både stok og gulerod til at overbevise de danske forbrugere om, at piratkopiering er forkert.
Stokken skal stadig føres af Antipiratgruppen, som skal opsnuse og forfølge lovbryderne.
Til at lokke med guleroden oprettes foreningen RettighedsAlliancen, der skal oplyse de danske forbrugere om, hvilke regler der gælder for materiale, som er beskyttet af ophavsretten.
Antipiratgruppen vil ikke længere blive drevet af advokatfirmaet Bech-Bruun Dragsted, hvor advokaterne Niels M. Andersen og Morten Lindegaard hidtil har fungeret som talsmænd.
Antipiratgruppen skal i stedet, ligesom Rettighedsalliancen, repræsenteres af Johan Schlüter Advokatfirma.
Ny stil
Johan Schlüter var i sin tid med til at etablere Antipiratgruppen, og han varsler en ny stil for gruppen, der har været under kritik fra både Forbrugerrådet, TDC Online og visse dele af pressen.
- Når vi ude at håndhæve reglerne, kan det være, at vi skal have mere fløjl på handskerne og i bedre dialog med dem, det går ud over, siger han til Computerworld Online.
Antipiratgruppens metoder har været sat under lup i flere tilfælde. Blandt eksemplerne er Rasmus Kjeldgaard, der som kun 14-årig blev tilbageholdt af Antipiratgruppen under et netparty uden at få kontakt til sine forældre, og "Siffan", der på sin hjemmeside klagede over gruppens metoder under en ransagning.
- Det er med årene gået op for mig, at det er vigtigt at prøve på at få en dialog med folk. Vi skal have folk til at forstå, at vi ikke bare er nogle hårde folk, der render ud og slår med køllen, men at der en grund til at bekæmpe piratkopiering, siger Johan Schlüter.
Forbrugerne skal opdrages
Det er meningen, at RettighedsAlliancen skal opdrage befolkningen og skabe forståelse for de aktioner, Antipiratgruppen udfører.
10 organisationer har været med til at forberede RettighedsAlliancen, men Johan Schlüter regner med, at foreningen vil få mellem 25 og 30 medlemmer, når den først er oprettet.
Foreningen skal dække bredere end bare film og musik, så både Dansk Journalistforbund, Danske Dagblades Forening og bogforlæggerne er med blandt stifterne.
Alle organisationer, der på en eller anden måde har med det ophavsretlige system at gøre, er mulige medlemmer.
RettighedsAlliancens andet hovedformål bliver at lave en landsdækkende aftale mellem rettighedshaverne og forskellige tjenesteudbydere, som for eksempel teleselskaberne.
Aftalen, som Johan Schlüter kalder for en "Code of Conduct", skal beskrive, hvordan for eksempel teleselskaberne skal opføre sig, hvis de opdager piratkopieret materiale. Aftalen skal samtidig sørge for, at borgernes retssikkerhed respekteres.
Antipirater får ny talsmand
Ny talsmand for Antipiratgruppen bliver Torben Steffensen, som ifølge Johan Schlüter er den advokat, der har ført flest sager om fogedforbud mod pirater i Danmark.
Antipiratgruppen opstod i sin tid ud fra en ide, om at foreningerne for musik, film og spil kunne spare penge ved at indlede en fælles jagt på pirater.
Samtidig med, at Antipiratgruppen overgår til Johan Schlüter Advokatfirma ser det dog ud til, at Multimedieforeningen, som repræsenterer spilbranchen, er på vej ud af samarbejdet.
- Computerspil har en anden juridisk status. Et computerspil bliver betragtet som et edb-program, og må derfor ikke kopieres på samme måde som man kopierer film og musik, siger Johan Schlüter.
Hos Johan Schlüter Advokatfirma vil der være tre jurister og to IT-medarbejdere, som umiddelbart skal følge danskernes krænkelser.
- Derudover har vi tre advokater med betydelig erfaring, som træder til, når vi konstaterer, at der er foretaget krænkelser, fortæller Johan Schlüter.
Relevante links
Johan Schlüter Advokatfirma
Bech-Bruun Dragsted
Antipiratgruppen