31 danske IT-folk fra især Århus og København har netop forladt det kriseplagede danske IT-arbejdsmarked for at prøve lykken i Sverige.
Nu bor de i den lille kommune, Ljusdal, 350 kilometer nord for Stockholm. Deres arbejdsgiver er IT-supportselskabet Twenty4help, der er underleverandør for HP i Danmark.
Twenty2helps afdeling i Ljusdal servicerer kunder i hele Norden og også netop rekrutteret 25 nordmænd og 25 finner til sin virksomhed. I alt beskæftiget firmaet 250 mennesker i Ljusdal.
Twenty4helps personalechef, Lasse Isaksson, oplyser, at danskerne får en lidt lavere løn, end de ville have fået i Danmark. Men at det går lige op, når skatteniveau og leveomkostninger tages med i regnestykket.
Desuden lokker Twenty4help med betalt rejse og flyttebidrag til de, der bliver boende i Ljusdal i mindst et år.
Lasse Isaksson vurderer dog, at det på sigt kan blive nødvendigt med en tilstedeværelse for firmaet i Danmark, hvis ordremængden kræver over 50 dansktalende medarbejdere.
Ørene skal spidses
De 31 udvandrede IT-uddannede danskere er godt i gang med at blive oplært på deres nye arbejdsplads. Det praktiske arbejde med integration hjælper danskeren, Jørn Mikkelsen, dem med. Han har boet og arbejdet i Ljusdal i tre år og har titel af koordinator på Twenty4help.
- Her i starten er det næsten som at være blevet far til 31 børn fra den ene dag til den anden. Der er masser af praktiske ting, der skal ordnes. Sproget skal man lige vænne til, fortæller Jørn Mikkelsen.
Han har også hjulpet med rekrutteringen af danskerne - blandt andet ved at trække på sit eget netværk. Arbejdsformidlingen i Danmark har også hjulpet med kontakt til ledige danske IT-folk.
- Det er nogle dygtige folk. Og nogle af dem er endda forbløffende højt kvalificerede, for eksempel ingeniører. Det er synd for Danmark, at landet mister dem, mener Jørn Mikkelsen.
Han fortæller, at der er to typiske bevæggrunde blandt de 31 nye danskere medarbejdere for at flytte til Sverige for at arbejde.
- De vil jo hellere ud og arbejde end at være arbejdsløse på understøttelse. Lidt eventyrblod har de nok også i årerne, siger Jørn Mikkelsen.
Selv er han vældigt tilfreds med sin tilværelse i Ljusdal, hvor hans kone arbejder på transportvirksomheden DHL og de to børn går i skole.
- Det er heroppe, hvor det er rigtig vinter. Lige midt i bjørneriget. Det er herligt, når man er naturmenneske.
Ljusdal har 20.000 indbyggere i kommunen, og mere end 15 procent af arbejdsstyrken er beskæftiget i callcentre. Det har kommunen - med egnsudviklingsstøtte - formået at gøre til sit speciale.