IT-sjusk koster el-selskab en million

Hundreder af jyske el-kunder blev helt uberettiget truet med at få lukket for strømmen og blive registreret som dårlige betalere. Årsagen var blind tillid til IT-systemet midt i en fase med konvertering hos el-selskabet NRGI. At udrede fadæsen koster op mod en million kroner.

- Vi har lært, at edb'ens veje er uransagelige. Vi er dybt ulykkelige over det, der er sket.

Sådan lyder det sørgmodigt fra informationschef Per Svendsen i el-selskabet NRGi, der har rigtig røde ører i disse dage.

Det er nemlig gået op for NRGi, at noget er så ravruskende galt, at telefonerne kimer så heftigt hos selskabet, at det har måttet ansætte ekstra personale.

I røret er der frustrerede kunder. De har fået et truende brev af den slags, man får, hvis man har ignoreret en regning og adskillige rykkere på el-regningen. Der trues med både inkasso, lukning af strømmen og registrering som dårlig betaler i RKI Kreditinformation, hvis ikke ens udestående straks betales.

Når kunderne er så frustrerede, skyldes det, at de ikke har modtaget hverken regning eller rykkere fra NRGi. Kun den famøse allersidste rykker, inden alt går i sort.

Hos NRGi har man haft særdeles svært ved at hitte ud af, både hvor omfattende fejlen er, og hvad der forårsager den. Angiveligt fordi selskabet befinder sig midt i en konvertering fra ét system til et andet.

I efteråret har selskabet flyttet sin afregningsafdeling fra Århus til Sønderborg og konverteret fra systemet Elegant til SonWin som forberedelse til en fusion med to andre el-selskaber.

Den sidste rykker

Tirsdag morgen kunne århusianerne læse i den lokale avis, Århus Stiftstidende, at 20.000 NRGi-kunder ved en fejl slet ikke havde fået tilsendt en regning dette efterår.

Tirsdag eftermiddag var man i mellemtiden blevet klar over hos NRGi, at det kun drejer sig om cirka 700 kunder. Det oplyser informationschef Per Svendsen til Computerworld Online.

Alle disse var selskabets IT-system nu gået i gang med automatisk at sende en allersidste advarsel ud til, fordi systemet fejlagtigt troede, at kunderne havde fået både regninger og rykkere.

- En eller anden procentdel af disse 700 kunder har fået en af den slags rykkere, vi sender ud som den allersidste, før vi lukker for strømmen, fortæller Per Svendsen.

Han forklarer, at fejlen formentlig er opstået på grund af et printerstop. Når der skal sendes regninger ud til selskabets 300.000 kunder, bliver der sendt en fil af sted til printeren med ordre om at udskrive regningerne.

Men i praksis er nogle af regningerne aldrig blevet printet ud og derfor ej heller blevet sendt af sted. NRGi kan dog ikke forklare, hvorfor de ramte kunder ej heller har fået tilsendt de første rykkere.

For automatisk

- Måske er det foregået for fuldautomatisk. Vi har lavet en opstramning, og vi tjekker op på vores interne sikkerhed. Men der vil næsten altid være problemer med edb, når man laver noget nyt, mener Per Svendsen, NRGi.

Han oplyser, at selskabet arbejder på højtryk for at opklare, hvem der uberettiget og berettiget har modtaget rykkere.

Økonomisk giver fadæsen også øretæver til NRGi. Alt det ekstraarbejde, den medfører, beløber sig til op mod en million kroner, skønner topledelsen.

Bedre bliver det ikke af, at NRGI netop nu står på tærsklen til et liberaliseret el-marked, hvor kunderne har muligheden for at straffe dårlig service ved at gå over til et konkurrerende el-selskab.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere