Mondo-direktør i pinefuld ventetid

Fyret Mondodirektør skal nu granskes af Finanstilsyn. En afgørelse kan tage et halv år.

Mondos fyrede administrerende direktør, Anders Christian Andersens kan risikere at skulle vente et halvt år, inden der kommer en afklaring på hans sag om handel med aktier. Det vurderer professor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet.

Juraprofessoren oplyser generelt, at en uregelmæssig handel ikke behøver at være en ulovlig insiderhandel. Det kan også blot være en overtrædelse af Fondsbørsene vejledende regler om hvornår en direktør må og ikke må handle aktier. Men en undersøgelse vil tage tid, siger han.

Konsekvensen kan blive slem for den nu fyrede direktør. Hvis han har handlet aktier på baggrund af en konkret intern viden, er det »meget alvorligt«, siger Lars Bo Langsted. I så fald vil det medføre ubetinget fængsel. Det fremgår af en tidligere Højesteretsdom om insiderhandel. I så fald er det underordnet, hvor stort et beløb, der er handlet for.

»Det er ikke beløbet, der er afgørende, men det, at det finder sted,« siger Lars Bo Langsted, Aalborg Universitet.

Lars Bo Langsted fortæller, at den fyrede direktør nu kan se frem til en sagsforløb, der vil vare et halvt år inden der falder en eventuel dom.

Når Finanstilsynet skal først se på sagen, inden de giver den til Fondsrådet, der i givet fald vil indgive en anmeldelse til politiet. De vi så sende sagen til Statsadvokaturen for Særlig Økonomisk Kriminalitet, Bagmandspolitiet., der så rejser tiltale ved en domstol. Hvis direktøren altså har gjort noget ulovligt.

Også ekspert i børsret professor Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet fortæller, at direktøren nu må vente på en afklaring. Han oplyser, at det kan tage op til et halvt år inden en sag er kommet fra Finanstilsynet til en mulig domfældelse.

Anders Christian Andersen har tidligere oplyst til crn.dk, at han i forbindelse med en kapitaludvidelse i Mondo selv vil købe aktier i selskabet for ti millioner kroner. Han vil dog mandag ikke oplyse, hvor stort et beløb den kritiserede handel er på, men indrømmer, at have handlet aktierne uden for det tidsrum han i følge Mondos regler må handle.

Ex-direktøren vil ikke oplyse detaljerne ved handlen, men oplyser overfor crn.dk, at han ikke har tjent på handlen. Hvis det kun drejer sig om at Mondodirektøren har handlet aktierne på det forkerte tidspunkt og ikke har ramt det »vindue«, hvornår ledelsen må handle med aktier i sit eget selskab, er sagen meget mindre alvorlig. Så kan det i værste fald blive til en kritik fra Fondsbørsen mod Mondo for ikke hat have justits i egne rækker. Det siger underdirektør Erik Bruun Hansen fra OMX Group, der driver Københavns Fondsbørs.

Kontorchef Mads Mathiassen fra Finanstilsynet vil hverken af eller bekræfte, om der foreligger en sag mod Mondos nu tidligere direktør.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere