Når IT infiltrerer flere og flere områder i vores samfund og erhvervsliv, bliver det mere og mere vigtigt at software, hardware, netværk og systemer fungerer korrekt.
Det er selvsagt kritisk, hvis den elektroniske sygeseng går i "blå skærm". Eller hvis brandmandsdragtens indbyggede netværksforbindelse svigter midt under slukningsarbejde.
Svigtende IT-sikkerhed koster i forvejen dyrt både på bundlinien og for effektiviteten på mange arbejdspladser.
Det må kunne gøres bedre, mener en stribe danske IT-virksomheder og institutioner. Derfor er de nu gået sammen om at etablere et Center for IT-sikkerhed.
- Det er min ambition at sætte Danmark på det IT-sikkerhedsmæssige landkort. Og det tror jeg på kan lade sig gøre med dette miks af erhvervsliv, forskere og uddannelsesinstitutioner.
Sådan lyder budskabet fra Per B. Hansen, der er udset til at lede Danmarks første Center for IT-sikkerhed, der får adresse i IT-byen Katrinebjerg i Århus.
Per B. Hansen er til daglig sikkerhedschef i TDC. Lederjobbet skal deles med forskningsleder Ivan Damgaard fra Aarhus Universitet.
- Personligt synes jeg, at det største sikkerhedsproblem i Danmark er, at sikkerhed reelt ikke er på topledernes dagsorden i dansk erhvervsliv. Gode produkter og dygtige sikkerhedsfolk batter ikke nok, siger Per B. Hansen.
Han fortæller, at netop de mere "bløde" menneskelige aspekter af IT-sikkerhed også vil få fokus i det nye center.
- Vi skal både bidrage med gode spændende, innovative teknologier til sikkerhed og arbejde med brugergrænseflader og se på, hvordan man kan flytte sikkerhedskulturen, siger Per B. Hansen.
Striben af virksomheder med interesse i IT-sikkerhed, der har meldt sig som partnerne, er Danske Bank, TDC Internet, Microsoft, Systematic og Cryptomathic.
Desuden deltager Storstrøms Amt, Cisco, Datalogisk Institut ved Aarhus Universitet og forskningsaktieselskabet Alexandra Instituttet, der også er initiativtager til centeret.