Evonax kritiseres for Getmore-udelukkelse

Det hagler ned med kritik af FOIFs udmelding om, at Getmore er forhåndsudelukket fra at kunne annoncere priser på prisportalen Evonax. Man skal have rene linjer og lade Getmore komme ind i varmen, siger portalpioner, der kalder det uetisk at udelukke forhandler uden dom.

Den nye prisportal Evonax får kritik fra flere sider efter Foreningen af Online It Forhandlers formand Morten Duch onsdag fastslog, at konkurrenten Getmore er udelukket fra portalen.

Når portalen bliver lanceret 1. april vil det være med et etisk regelsæt, der fastslår, at forhandlere, der er under kraftig mistanke for bedrageri ikke må være med. Det udelukker ifølge FOIF-formanden Getmore fra at deltage.

Den forklaring holder ikke, mener flere kritikere, ligesom jurist hos Forbrugerombudsmanden mener, at udelukkelsen af Getmore balancerer på kanten af loven.

Prisportalpioneer Ronnie Gasseholm er en af kritikerne. Han stiftede i 1998 prisportalen computerpriser.dk , der siden blev opkøbt af Edbpriser. I CRN’s debatforum spørger han, hvorfor Getmore kan være udelukket, når de ikke er dømt. Han mener, at man ikke kan bebrejde det nye Getmore for fortidens synder efter det ved årsskiftet solgt til en ny ejer, der viderefører forretningen under det samme navn.

»Det er forkert at udelukke Getmore. For at kunne gøre det skal FOIF bevise, at det er det nye og ikke det gamle Getmore, der er en potentiel fusker,« siger Ronnie Gasseholm.

Han er i dag direktør for Sitevision, der udvikler webapplikationer og han har forladt prisportalbranchen. Da han arbejdede for Edbpriser var han selv flittig til at ekskludere forhandlere med slatten moral. Han mener, at grænsen går ved Getmore og han kritiserer Evonax for ikke at være neutral overfor forhandlerne.

»At være prisportal er at være forbrugernes talerør og ikke udelukke en forhandler på et grundlag, der ikke er relevant. Det skaber et falsk billede af prissituationen på markedet, hvis de udelukker de billigste forhandlere,« siger portalpioneren.

Fuldstændig latterligt
Ronnie Gasseholm har ikke noget til overs for Evonax’ påstand om, at den nye portal skal bremse en prisskrue hos Edbpriser og de andre store prisportaler. Hvis en prisportal skal være effektiv, kræver det en højere klikpris end den 25-øre, som FOIF kræver.

»Det er fuldstændig latterligt, at FOIF har lavet deres egen portal, når der allerede findes billige alternativer til de etablerede portaler. Man kan ikke drive en prisportal med det prisniveau, hvis man også skal være vagthund overfor forhandlerne,« siger han.

Heller ikke onlineforhandleren, Olsen It, i København synes, at det er i orden, at Getmore bliver udelukket på forhånd. Direktør Jørgen Olsen vil hellere have, at en rigtig dommer afgør om Getmore er en snydevirksomhed.

»Det er en smule useriøst, for Evonax har ikke noget at have deres anklage i. Man er uskyldig indtil det modsatte er bevist,« siger Jørgen Olsen.

På kant med loven
Evonax bevæger sig på kant med markedsføringsloven, når de holder Getmore udenfor. Forbrugerombudsmandens har i et sæt nye regler for prissammenligninger fastslået, at erhvervsdrivende, der overfor privatkunder sammenligner deres egne priser med konkurrentens priser skal gøre det på en ordentlig måde.

Jurist Eva Sjøgren fra Forbrugerombudsmanden fastslår, at det kan være i strid med reglen om god markedsføringsskik, hvis prisportalen vildleder forbrugerne.

»Hvis man vil udelukke en forhandler, skal der være en god grund til det,« siger Eva Sjøgren.

Hun vil dog ikke vurdere, om Getmore-udelukkelsen lever op til hverken markedsføringsloven eller ombudsmandens regler for prissammenligning. Hun understreger dog, at Evonax ikke må bilde forbrugerne ind, at alle forhandlere er med på portalen, hvis nogen bevidst er holdt udenfor.

Selv om Getmore ulovligt er mobbet ud af det gode selskab, kan det dog være svært for Getmore at få en dommer overbevist om, at Evonax overtræder markedsføringsloven. Forbrugerjurist ved Aarhus Universitet Anne-Dorte Bruun Nielsen bedømmer, at reglerne ikke er klare på det område, og at det derfor er op til en dommer, om udelukkelsen er lovlig eller ej.

»Getmore skal bevise, at de bliver holdt ude fordi de har lave priser og at det ikke er af en anden grund, at de bliver holdt ude,« siger Anne-Dorte Brun Nielsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere