Google vinder danske internetadresser

Søgemaskinen Google har pudset et dansk advokatfirma på de firmaer, der misbruger Googles varemærke i danske internetadresser. Foreløbig har søgemaskinen vundet domænerne Gogle.dk og Guugle.dk, mens det vigtigste, Google.dk, endnu afventer en afgørelse.

Verdens mest udbredte søgemaskine, Google, har sat danske advokater til at redde internetadresser, som Google enten selv mangler, eller som krænker søgemaskinens navn.

I sommer afgjorde Klagenævnet for Domænenavne, at firmaet E4 Group i Viby ved Århus skulle overdrage domænerne Gogle.dk og Guugle.dk til det amerikanske firma, Google, Inc.

En endnu vigtigere sag afventer imidlertid en afgørelse i klagenævnet: Retten til at bruge domænenavnet Google.dk.

Det benyttes i dag af boghandelen The Google Bookstore, der registrerede navnet tilbage i 1999.

Google klagede ifølge firmaets advokat, Peter Gustav Olson fra advokatfirmaet Plesner Svane Grønborg, sidste år over The Google Bookstore, og en afgørelse kan ligge lige om hjørnet.

Varemærkelovens § 4:

§ 4. Indehaveren af en varemærkeret kan forbyde andre, der ikke har dennes samtykke, at gøre erhvervsmæssig brug af tegn, hvis

1. tegnet er identisk med varemærket, og de varer eller tjenesteydelser, for hvilket tegnet er taget i brug, er af samme art som de varer eller tjenesteydelser, for hvilke varemærket er beskyttet,

2. eller tegnet er identisk med eller ligner varemærket, og varerne eller tjenesteydelserne er af samme eller lignende art, såfremt der er risiko for forveksling, herunder at det antages, at der er en forbindelse med varemærket.

Stk. 2. Uanset begrænsningen i stk. 1 til varer eller tjenesteydelser af samme eller lignende art kan varemærkeindehaveren dog forbyde brugen også for varer eller tjenesteydelser af anden art, hvis varemærket er velkendt her i landet og brugen ville medføre en utilbørlig udnyttelse af varemærkets særpræg eller renomme eller skade særpræget eller renommeet.

Det var faktisk det primære domænenavn, Google.dk, som amerikanerne i første omgang blev opmærksom på.

Men efter at have indbragt den sag for klagenævnet, dukkede en ekstra sag op, da domænenavnene Gogle.dk og Guugle.dk var registreret af en mindre søgemaskine kontrolleret af E4 Group.

Den sag var imidlertid mindre kompliceret, og Klagenævnet for Domænenavne kunne afgøre den midt i sommerferien i år, hvor E4 Group blev tvunget til at overdrage navnene til Google.

E4 Groups forklaring lød, at man på registreringstidspunktet ikke kendte til Google-søgemaskinen, og at man blot ville lægge sig tæt op ad ordet "googly", der er en engelsk term for cricket.

Klagenævnet med højesteretsdommer Lene Pagter Kristensen i spidsen vurderede, at registreringen var i strid med den danske varemærkelov, fordi Google står til at opnå en dansk varemærkeregistrering af sit navn med virkning fra den 16. september 1998, DA firmaet Google, Inc. blev stiftet.

De to navne, Gogle.dk og Guugle.dk, fører endnu til E4 Groups hjemmeside, men det har en teknisk forklaring. Navneserverne er nemlig ikke opdateret endnu.

Google har hidtil klaret problemet med det manglende danske domæne, Google.dk, ved automatisk at omdirigere besøgende fra danske IP-numre på Google.com til en dansk version af søgemaskinen på adressen http://www.google.com/intl/da.

Relevant link:

Klagenævnets afgørelse om Gogle.dk og Guugle.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere