Foreslår skat på internet

Kulturministeriets antipiratudvalg overvejer at lægge skat på internet. Forslaget møder kritik fra IFPI og får næppe fodfæste.

Hvis man alligevel ikke kan få folk til at stoppe med at hente copyrightbeskyttet materiale på nettet, så kan man lige så godt lægge skat på internetforbindelser og inddrive penge den vej.

Sådan lyder et forslag, som et antipiratudvalg under Kulturministeriet netop drøfter.

»Udvalget vedrørende ophavsrettigheder på internettet” drøfter i øjeblikket flere muligheder for at finde nye forretningsområder eller redskaber, der skal mindske piratkopiering på internettet. Tidligere kulturminister Carina Christensen beskrev piratkopiering på internettet som ”et massivt problem for samfundet.«

Politiken har fået fingrene i det pågældende dokument, der ellers er et internt notat. Det indeholder flere indledende forslag til, hvordan man kunne håndtere piratkopiering på nettet. En af mulighederne er altså at lægge en kollektiv skat på internet. Men forslaget møder allerede nu modstand fra flere medlemmer. Blandt andet IFPI.

»Det største problem er, at hvis alle skal betale sådan en afgift, kommer fru Jensen på 70 år til at betale for, at Jonathan på 18 år gør noget ulovligt«, siger advokat Peter Schønning til Politiken.

Schønning sidder i udvalget på vegne af IFPI.

Tre modeller
Det omtalte notat indeholder tre forslag, der kan sikre, at rettighedshavere får betaling for indhold, selv om det deles gratis på nettet.
Den første model er en form for internet-abonnent, hvor brugere betaler en fast sum og herefter frit kan kopiere alt på nettet. I en anden model foreslås det, at staten spytter i kassen og fylder rettighedshaveres slunkne pengekasser som betaling for borgernes piratkopiering på nettet. En tredje mulighed kunne være at borgerne skal betale en licens i stil med licensens til DR.

Kulturministeriet peger på, at notatet blot skal betragtes som et oplæg til debat. Det lyder da heller ikke som om, at skat eller licens på internet er en farbar vej. Både IFPI og Forlæggerforeningen afviser ifølge Politiken et sådan forslag. De ser hellere, at der gøres mere for at begrænse fildeling på nettet. Blandt andet ved hjælp af tidligere omtalte breve, hvor bredbåndskunder modtager advarsler, hvis der deles ulovligt indhold på deres forbindelse.

Det såkaldte udvalg vedrørende ophavsrettigheder på internettet følger op på den arbejdsgruppe, som CRN's søstermedie ComON omtalte sidste år. Arbejdsgruppen indsamlede viden om piratkopiering i Danmark men kom ikke med konkrete forslag til at dæmme op for piratkopiering på nettet. Det skal det aktuelle udvalg sørge for. En endelig rapport med forslag forventes at komme til efteråret.

Udvalget består af medlemmer fra Kulturministeriet, Justitsministeriet, Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling, Økonomi- og Erhvervsministeriet, Advokatsamfundet, Forbrugerrådet, Samrådet for Ophavsret, IFPI, Forlæggerforeningen, Producentforeningen, Telekommunikationsindustrien, IT-Branchen, DI TEK og Musikzonen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere