For et år siden trådte 1000 dugfriske datamatikere ud på arbejdsmarkedet. Men for rigtig mange af dem er det ikke lykkedes at finde fodfæste endnu. 40 procent leder stadig efter et job.
Endnu værre ser det ud for det kuld datamatikere, der afsluttede deres uddannelse i april 2002. Flertallet af dem er arbejdsløse, nemlig 60 procent.
Om kort tid kommer så endnu et kuld på 1000 datamatikere ud af skolerne rundt om i Danmark. De skal slås med endnu flere andre ansøgere om endnu færre stillinger på IT-jobmarkedet. Deres uheld er, at de søgte og blev optaget på uddannelsen på et tidspunkt, da IT-branchens fremtid stadig tegnede lyserød.
Arbejdsløshedsprocenterne stammer fra fagforeningen Prosa statistik. Prosa organiserer godt 40 procent af datamatikerne og har i alt 14.000 medlemmer. De øvrige medlemmer er enten multimediedesignere, dataloger, IT-selvlærte, IT-studerende eller har en uddannelse i helt anden boldgade.
Helge Sander må i arbejdstøjet
Det er især de nyligt uddannede, der er hårdt ramt, fordi der tendensen det seneste år har været at nedlægge frem for at oprette stillinger i IT-verdenen. Den generelle arbejdsløshed blandt Prosas medlemmer er cirka otte procent.
- Hvis regeringen bare fortsætter som hidtil, så er der ikke meget håb for den store pukkel af nyuddannede IT-arbejdsløse. Heller ikke om at udvikle Danmark som foregangsland inden for IT. Det kræver, at Helge Sander rent faktisk trækker i arbejdstøjet og sætter skub i det offentliges IT-udvikling.
Sådan siger IT-fagforeningen Prosas næstformand, Niels Bertelsen. Han er bekymret for sine mange arbejdsløse medlemmer. Han betegner arbejdsløshedstallene som stærkt alarmerende.
Derfor har Prosa henvendt sig til videnskabsminister Helge Sander for at få et møde i stand med ét hovedpunkt på dagsordenen - at forebygge, at flere årgange af IT-uddannede bliver tabt på gulvet i kraft af IT-krisen.
Konstant kompetenceudvikling nødvendig
Som forebyggelse ser Prosa to veje: Konstant kompetenceudvikling og realisering af det digitale Danmark.
- Datamatikerne har brug for at vedligeholde deres kvalifikationer i en arbejdsløshedsperiode. For arbejdsgiverne kigger jo på, hvad man har lavet i den periode, og de vil have medarbejdere med opdateret viden, siger Niels Bertelsen.
Han påpeger, at det er særdeles uhensigtsmæssigt, at de nye regler på arbejdsmarkedet giver mulighed for allerhøjst seks ugers efteruddannelse, det første år man er ledig.
Det offentlige skal i gang
Den anden meget afgørende faktor for, om udviklingen kan vendes inden for IT-beskæftigelsen, er digitaliseringen af den offentlige forvaltning, mener Prosa.
- Lysten til at være innovativ og risikovillig er ikke stor i det private for tiden. Så hvis Danmark skal være foregangsland inden for IT, så kræver det, at det offentlige realiserer de mange pæne ord i lange rapporter skrevet både af den forrige og den nuværende regering, siger Niels Bertelsen.
Han peger på områder som elektronisk patientjournal og digital borgerservice som oplagte muligheder for også at skabe jobvækst og ordrer i det private erhvervsliv. På sigt kan Danmark måske eksportere innovative løsninger til udlandet, ligesom vi har gjort med IT-skattesystemer.
Prosa har endnu ikke fået noget svar fra Helge Sander.