Hver anden ny datamatiker arbejdsløs

Tusinder af IT-uddannede unge vil blive tabt på gulvet, hvis regeringen ikke snart realiserer sine pæne ord om Danmark som IT-frontfigur, mener fagforeningen Prosa. Seks ud af ti af de nyuddannede datamatikere er nemlig arbejdsløse. Og meget snart dimitterer et nyt kuld på 1000 datamatikere.

For et år siden trådte 1000 dugfriske datamatikere ud på arbejdsmarkedet. Men for rigtig mange af dem er det ikke lykkedes at finde fodfæste endnu. 40 procent leder stadig efter et job.

Endnu værre ser det ud for det kuld datamatikere, der afsluttede deres uddannelse i april 2002. Flertallet af dem er arbejdsløse, nemlig 60 procent.

Om kort tid kommer så endnu et kuld på 1000 datamatikere ud af skolerne rundt om i Danmark. De skal slås med endnu flere andre ansøgere om endnu færre stillinger på IT-jobmarkedet. Deres uheld er, at de søgte og blev optaget på uddannelsen på et tidspunkt, da IT-branchens fremtid stadig tegnede lyserød.

Arbejdsløshedsprocenterne stammer fra fagforeningen Prosa statistik. Prosa organiserer godt 40 procent af datamatikerne og har i alt 14.000 medlemmer. De øvrige medlemmer er enten multimediedesignere, dataloger, IT-selvlærte, IT-studerende eller har en uddannelse i helt anden boldgade.

Helge Sander må i arbejdstøjet

Det er især de nyligt uddannede, der er hårdt ramt, fordi der tendensen det seneste år har været at nedlægge frem for at oprette stillinger i IT-verdenen. Den generelle arbejdsløshed blandt Prosas medlemmer er cirka otte procent.

- Hvis regeringen bare fortsætter som hidtil, så er der ikke meget håb for den store pukkel af nyuddannede IT-arbejdsløse. Heller ikke om at udvikle Danmark som foregangsland inden for IT. Det kræver, at Helge Sander rent faktisk trækker i arbejdstøjet og sætter skub i det offentliges IT-udvikling.

Sådan siger IT-fagforeningen Prosas næstformand, Niels Bertelsen. Han er bekymret for sine mange arbejdsløse medlemmer. Han betegner arbejdsløshedstallene som stærkt alarmerende.

Derfor har Prosa henvendt sig til videnskabsminister Helge Sander for at få et møde i stand med ét hovedpunkt på dagsordenen - at forebygge, at flere årgange af IT-uddannede bliver tabt på gulvet i kraft af IT-krisen.

Konstant kompetenceudvikling nødvendig

Som forebyggelse ser Prosa to veje: Konstant kompetenceudvikling og realisering af det digitale Danmark.

- Datamatikerne har brug for at vedligeholde deres kvalifikationer i en arbejdsløshedsperiode. For arbejdsgiverne kigger jo på, hvad man har lavet i den periode, og de vil have medarbejdere med opdateret viden, siger Niels Bertelsen.

Han påpeger, at det er særdeles uhensigtsmæssigt, at de nye regler på arbejdsmarkedet giver mulighed for allerhøjst seks ugers efteruddannelse, det første år man er ledig.

Det offentlige skal i gang

Den anden meget afgørende faktor for, om udviklingen kan vendes inden for IT-beskæftigelsen, er digitaliseringen af den offentlige forvaltning, mener Prosa.

- Lysten til at være innovativ og risikovillig er ikke stor i det private for tiden. Så hvis Danmark skal være foregangsland inden for IT, så kræver det, at det offentlige realiserer de mange pæne ord i lange rapporter skrevet både af den forrige og den nuværende regering, siger Niels Bertelsen.

Han peger på områder som elektronisk patientjournal og digital borgerservice som oplagte muligheder for også at skabe jobvækst og ordrer i det private erhvervsliv. På sigt kan Danmark måske eksportere innovative løsninger til udlandet, ligesom vi har gjort med IT-skattesystemer.

Prosa har endnu ikke fået noget svar fra Helge Sander.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere