Atea leverer Macbooks til sønderjyske studerende

Sønderjysk uddannelsesinstitution udlåner Macbooks fra Atea til 3000 studerende for at slippe for papir, spare strøm - og tiltrække nye studerende.

Alle kursister og studerende ved VUC Syd vil ved næste studiestart, 1. august, udleveret en bærbar Macbook i 13 tommer.

Det er it-forhandleren Atea, der med en leasingordning, står for leverancen. Det indebærer, at der er et lager af Macbooks ved VUC Syd, så elever hurtigt kan få en ny bærbar udleveret, hvis den udleverede skulle være ramt af fejl.

"Det er jo sådan noget, som alle drømmer om at have for sig selv, og hvis vi kan få det udleveret fra skolen, så er det top nice," siger Stephanie D. Libatique, kursistrepræsentant ved VUC Syd, i en video, som institutionen selv har produceret.

De samlede udgifter til hardware og software på de mange Macbooks er seks millioner kroner om året, så udgiften pr. elev er altså cirka 2000 kroner årligt. Til gengæld sparer VUC Syd penge på it-administration, strøm, papir og bogudlån, forklarer direktør for VUC Syd, Hans Jørgen Hansen.

"Vi stiler imod, at det bliver et nulsumsregnestykke for os," siger Hans Jørgen Hansen.

Institutionen, som får penge efter en taxameter-ordning, har derudover et mål om at være attraktiv for Sydjyllands unge.

"Til en vis grad er der jo konkurrence om kursisterne. Vi vil selvfølgelig gerne have at mange vælger os," siger Hans Jørgen Hansen, adspurgt om det spiller en rolle i forhold til at få flere elever, at VUC Syd vil udlåne Macbooks til deres elever.

De studerende får ved studiestart udleveret en bærbar med en fast mængde programmer. Udover Apples standardprogrammer får eleverne Microsofts Office-pakke, et program til ordblinde og andre mindre undervisningsapplikationer. Ingen elever vil kunne installere egne programmer.

"Vi skal reducere de it-administrative udgifter, så vi er gået benhårdt efter en løsning, som er nem at administrere," forklarer Hans Jørgen Hansen.

Ved at strømline it-administrationen og slippe for gammel hardware kan VUC Syd som led i strategien nedlægge to stillinger i it-afdelingen, en it-supporter og en it-konsulent. Derudover har institutionen planer om at spare 90 procent af deres print- og kopiudgifter, som hvert år er på omtrent en million kroner. Det har tidligere været gratis at kopiere, men nu vil det koste penge. Lærerne vil få besked om at indskanne tekster, som de tidligere har kopieret og runddelt, og i stedet nu udlevere dem elektronisk.

Skolen vil desuden spare penge på et reduceret strømforbrug.

"Vi har haft mange stationære computere, som har været strømslugere. De har stået tændt i alt for lang tid uden at være i brug," siger Hans Jørgen Hansen.

Kursisterne vil desuden få forbud mod at lade den bærbare op på skolen. Macbook'en fra Apple er blandt andet valgt, fordi dens batteri holder i 10 timer. Derfor vurderer skolen, at kursisterne ikke har behov for opladning på skolen. Alle strømstik vil få ændret strømdekslet, så man kun kan bruge det med en speciel adapter.

"Vi fjerner faktisk muligheden for, at de kan lade op på skolen," siger VUC-direktøren.

Derudover regner VUC Syd med på sigt at spare trekvart millioner kroner på administrationen af bogudlån. Institutionen bruger mange penge på at distribuere bøger, registreret og samlet ind igen. Ved at gå over til e-læringsmateriale vil VUC Syd altså på sigt spare en del administration. Selv om eksempelvis Systime er begyndt at udvikle e.-læringsmaterialer, så er udvalget dog stadig begrænset, så det vil ikke være muligt at gå over til total e-læring endnu.

Endnu en besparelse, som VUC Syd har medregnet, er færre udgifter til transport af lærere på tværs af VUC Syds forskellige centre i byer i det sydjyske. Det er eksempelvis kørepenge og transporttid, som skolen kan slippe for ved i større grad at bruge videomøder.

For at sikre at de studerende, som typisk er mellem 18 og 25 år, behandler det udlånte hardware godt, skal de ved udleveringen underskrive en erklæring om, at de har ansvaret for enheden, indtil de afleverer den igen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering