Nehalem ? revolution eller evolution

Intels server-chef mener, at Nehalem bliver driver bag grøn it. Tikiri Wanduragala, serverekspert fra IBM, er enig,
men mener budskabet er mere nuanceret.

Ifølge Intel, er deres ny Nehalem processorarkitektur en grøn revolution.

»Nehalem repræsenterer det største ydelseshop i Intels historie. Samtidig er Intel klart førende, når det gælder lavt strømforbrug,« siger Kirk B. Skaugen, Intels server-chef. Han mener derfor, at Nehalem bliver en afgørende faktor, når man skal sælge grønne it-løsninger.

»Vi laver systemer, der kører med et forbrug fra 3W op 130W. Men med ydelser der er op til 400 procent hurtigere end hidtil,« siger han.

Hos IBM, er server-evangelisten Senior Consultant Tikiri Wanduragala til dels enig med Kirk B. Skaugen om, at Nehalem er et godt argument, når man taler om salg af grønne servere. Men Tikiri Wanduragala mener samtidig, at billedet er lidt mere grumset end Intel præsenterer det.

»Alle har jo et en powerpoint-slide, der viser, hvor grønne vi er. Men jeg mener samtidig, at der ikke kun er et svar på, hvad der er grønt og fornuftigt,« siger Tikiri Wanduragala.

Han peger på, at når Intel fremhæver det reducerede strømforbrug i deres nye Nehalem-arkitektur, så er i mange tilfælde kun tale mellem 30 og 15 procents af systemets samlede strømforbrug, der påvirkes af Nehalem-processoren.

»Hvis du har et serverrum med nødstrømsanlæg og køling, så står det i nogle tilfælde for op til 40 procent af forbruget – i ren spild. Af det resterende forbrug står processoren i dag typisk for omkring 30 procent af det forbrug. Det er en del af strømforbruget, som Nehalem påvirker. Resten af strømmen går til diske og køling og andre enheder,« siger Tikiri Wanduragala.

Hellere virtualisering

Han peger på at virtualiseringen måske er et bedre fokuspunkt, når man taler grøn it.

»Jeg vil godt understrege at Nehalem er meget vigtig for os. En vigtig forudsætning for grøn it er også, at man køber rigtig, når man køber nyt. Når det er sagt, så handler det ikke om at være hurtig, men om at være smart. Hvis man virtualiserer, så kan man i højere grad slukke ned for servere, når der ikke er brug for dem og tænde dem, når der er brug for dem. Man kan også konsolidere flere servere i en,« siger Tikiri Wanduragala.

Det synspunkt er Kirk B. Skaugen fra Intel helt på linie med. Her mener han også, at Nehalem kan gøre en forskel.

»Udover at Nehalem er giver en signifikant strømbesparelse er den også så effektiv, at en Nehalem-server kan erstatte op til ni almindelige servere. Det kan give nogle markante besparelser på strømregningen. Hvis vi ser på et eksempel med amerikanske energipriser, så viser vores beregninger at udgiften til indkøb af en ny Nehalem-server har betalt sig selv tilbage allerede i løbet af syv måneder,« siger Kirk B Skaugen.
Det afgørende er også, hvordan forhandlerne sælger grøn it. Det mener Tikiri Wanduragala er afgørende for, om de grønne argumenter kan bruges i en salgsproces.

»Mange forhandlere er - ligesom mange kunder - blevet trætte af, at høre grøn-grøn-grøn. Jeg prøver, at overbevise forhandlerne om, at de skal være åbne, når de snakker med deres kunder, også tale om det lid større perspektiv. Et godt sted at bruge de værktøjer vi har, som kan måle systemernes aktuelle forbrug. Hvis man starter med at sætte dem op hos kunderne, så har man et langt bedre udgangspunkt for at snakke om nye servere og virtualisering, eller hvilke løsninger, der passer til kunden. Det er der, jeg tror, det starter,« siger han.

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere