Artikel top billede

Grønt ned på bundlinien

Genbrug af brugte computere, egne CO2-mål og storstilet uddannelse af medarbejderne er led i Ateas plan om at forvandle grønt til guld.

Atea ser grønt. Ikke kun i logoet men også på det forretningsmæssige plan. I 2008 iværksatte Danmarks og Nordens suverænt største forhandler en grøn handlingsplan. Grøn it blev sat så tydeligt på dagsordenen, at Atea samtidig udnævnte Claus Johansen til koncerndirektør med ansvar for grøn it.

»Vi igangsætter ikke noget for vores blå øjnes skyld.« Så kontant beskriver Claus Johansen Ateas bevæggrunde for at satse stort på at være en grøn it-forhandler.

»Jeg er slet ikke i tvivl om, at når vi står i en finanskrise, så bliver grøn it et fuldstændig fundamentalt element, når vi skal sælge it-løsninger,« siger han.

Set i det lys er han også glad for, at Atea tog beslutningen om at satse på grøn it før finanskrisen brød ud i lys lue sidste år.

»Da vi startede med at snakke om grøn it, var der ingen, som troede på det, som en business case. Derfor gjorde vi os også klart, at vores opgave ikke er at lege miljøeksperter, men vores opgave er derimod at sælge it-infrastruktur. Derfor skal vi kunne vejlede kunderne i den retning, de vil. Det gælder også grøn it,« siger Claus Johansen.

Han indrømmer blankt, at en af bevæggrundene for Atea til at engagere sig i grøn it skyldes, at Atea er meget afhængig af store kunder, som i forhold til mindre kunder er mere tilbøjelig til at tage en principiel beslutning om at indføre grøn it.

»Men samtidig viser vores erfaring, at der er en anden klokkeklar forskel på større og mindre virksomheder. For ofte er de mindre virksomheder hurtigere til at rykke, når de kan se, at de kan få nogle besparelser,« siger Claus Johansen.

Han fortæller, at for ham har det været vigtig, at når Atea har valgt rådgiverrollen, så skulle virksomheden også se på grøn it i et bredere perspektiv, der ikke kun handler om nysalg af grønne produkter.

»I vores verden handler det ikke bare om at levere en pc. Når vi er så store, så kan vi også tage andre aspekter med, når vi snakker med kunderne. For eksempel vareudbringning og bortskaffelse af gammelt udstyr. Vi betaler faktisk for brugt udstyr hos vore kunder,« fortæller han.
Det er også et budskab, som har været vigtigt at indprente hos medarbejderne med interne kampagner, fortæller Claus Johansen.

»Jeg troede, at det ville blive svært at få overbevist folk. Men faktisk har vi haft stor succes med det. Der skulle ikke puttes meget brænde på bålet, før det bed an. Nu skal vi have det forankret,« siger han.

På den korte bane fokuseres der internt på Atea Green Community, hvor der i hvert land er forskellige aktiviteter, der passer til markedsforholdene, og hvor de lokale business managers involveres.

Brandingmæssigt kører Atea med den grønne kampagne i alle markeder, selv om det ikke er de samme parametre, der sælger i Baltikum, som på de skandinaviske markeder.

»Der er nok ikke så mange, der gider tale om grøn it i Baltikum. Men når vi gør det her som koncern, så er vi nødt til at gøre det i alle lande,« understreger Claus Johansen.

Og det er en satsning, der har kunne betale sig for Atea mener Claus Johansen.

»Vi går selv rundt og tror, at satsningen har givet os en meromsætning på 100 millioner kroner. Så når vi har fokus på grøn it, så er det fordi, der er penge i det.«




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere