Afmatning, rationaliseringer, fusioner og prikkerunder sætter sine aftryk i dansk erhvervsliv. Otte ud af ti topledere vurderer, at stressniveauet på deres virksomhed er steget de seneste tre år. Ingen forestiller sig, at det nogensinde vil falde igen.
Sådan lyder nogle af konklusionerne i en dansk stressundersøgelse foretaget på 50 private virksomheder.
Den ultimativt mest stressende faktor på en arbejdsplads er fyringsrunder. Her spiller den utryghed og mistillid, der ofte opstår i kølvandet på prikkerunder, ind.
På andenpladsen på top fem over stresskilder er fænomenet mobning, fusioner indtager trediepladsen og omkostningsreduktioner findes på fjerdepladsen.
Virksomhedslederne er også blevet bedt om at forholde sig til konsekvenserne af stress hos medarbejdere og ledere på deres arbejdsplads. Her peger flertallet på, at stress forringer kommunikationen, ledelseskvaliteten og samarbejdet.
Bag stressundersøgelsen står det nystartede selskab Corporate Care, der vil basere sin forretning på rådgivning om og behandling af stress på virksomheder.
Personerne, der tegner firmaet, er tidligere vicedirektør i Dansk Mangement Forum, Kim Steen Nielsen, og cheflæge på stressklinikken i Skodsborg sundhedscenter, Jørgen Lund.
De vil i morgen præsentere hele stressundersøgelsen på et seminar for potentielle kunder og øvrige interesserede.
Deres salgsargumenter fokuserer blandt andet på sammenhængen mellem stress og økonomi.
- I Sverige, hvor stress og erkendelsen heraf har været i fokus i mange år, viser erfaringerne, at der er meget store gevinster at hente ved en målrettet indsats. Sparede omkostninger ved reduceret sygefravær og personalegennemtræk samt bedre kvalitet og effektivitet kan have en payback-effekt på tre til fem gange, siger direktør Kim Steen Nielsen.
Fire procent af virksomhederne i hans undersøgelse har i dag formuleret en politik for, hvordan de håndterer stress. 26 procent overvejer det.