Artikel top billede

Her er HP's nyeste planer med pc-forretningen

Meg Whitman lægger ud med at overveje alligevel at beholde Personal Systems Group, som sælger pc'er og smartphones.

Computerworld News Service: Blot en måned efter at Hewlett-Packard offentliggjorde planerne om at sælge sin pc-forretning, fortæller den spritnye koncernchef, Meg Whitman, nu, at selskabet vil beslutte sig inden årsskiftet.

HP offentliggjorde midt i august under den tidligere topchef, Leo Apotheker, at selskabet ville udforske mulighederne for at afhænde Personal Systems Group (PSG), som beskæftiger sig med pc'er, smartphones og tablet-pc'er.

Nyhedsbureauet Bloomberg rapporterer, at HP nu genovervejer forslaget om at afhænde pc-forretningen, med henvisning til en kilde med kendskab til selskabets planer.

Under et telefonmøde fortæller Meg Whitman, at der vil falde beslutning om forretningsenhedens fremtid i løbet af de næste tre måneder.

"Med hensyn til det eventuelle salg af PSG er vi fast besluttede på at gøre et grundigt stykke arbejde lige nu for at afgøre, hvad der vil være det bedste skridt at tage. Og vi forventer, at bestyrelsen når frem til en afgørelse ved afslutningen af kalenderåret, hvis ikke før. Denne beslutning er udelukkende baseret på værdien for investorerne og værdien for kunderne," forklarer hun.

Meg Whitman er netop udnævnt som HP's CEO, efter selskabets bestyrelse identificerede en række svagheder i Leo Apothekers lederskab og følte et behov for at bringe en ny leder på banen, fortæller HP's bestyrelsesformand, Ray Lane.

En klods om benet

Med barberbladstynde profitmarginer og dårlige salgstal er pc-forretningen blevet en klods om benet for HP, der nu forsøger at lægge vægt på mere profitable forretningsområder såsom enterprise-software, -services og -hardware.

HP offentliggjorde også midt i august planer om at afvikle sine smartphones og tablet-pc'er med webOS-platformen, og i USA blev HP's TouchPad-tablet-pc'er revet væk, da de blev solgt med massiv rabat for at rydde ud i lagerbeholdningen.

Pc-forretningen er dog ifølge analytikerne en integreret del af HP's drift og vil derfor muligvis ende med at forblive under selskabets kontrol.

"Det er verdens største pc-leverandør og den mest profitable næst efter Apple. Det er overraskende, at HP taler om at afhænde pc-foretningen, uden at der foreligger nogen fast beslutning," siger Ezra Gottheil, der er senioranalytiker hos Technology Business Research.

Snakken om at sælge pc-forretningen uden en klar plan har skadet kundernes og partnernes tillid og kan have kostet Leo Apotheker jobbet, vurderer Gottheil.

"Hvordan ville du som kunde have reageret? Jeg tror, de er bekymrede. HP har fået sin meget store installationsbase og kundebase til at spekulere på, hvad der skal ske," påpeger Gottheil.

"Jeg mener ikke, det er nogen god idé at sælge pc-forretningen, og jeg tror heller ikke, det nogensinde kommer til at ske."

Ny CEO skal stabilisere kaos

Meg Whitmans topprioritet bør være at stabilisere det kaos, der er opstået angående HP's kurs blandt ansatte, partnere og kunder, lyder vurderingen fra Gottheil.

Selvom Personal Systems Group er udfordret i forhold til profitmarginen, så er denne forretningsenhed stadig HP's største omsætningskilde og er selvbærende, fremhæver Roger Kay, der er president for Endpoint Technologies Associates.

Pc-forretningen vil hjælpe HP til at fastholde en stærk kapacitet, hvad angår distribution og logistik, og den vil være en hovedkomponent i HP's printerforretning samt de mere profitable forretningsenheder for enterprise-hardware og konsulentvirksomhed, vurderer Kay.

"Synergieffekterne til side, så bidrager pc-forretningen stadig til bundlinjen," bemærker Kay.

Men det er nok slut for Personal Systems Groups webOS-software og -hardware efter at være blevet fejlhåndteret af Apotheker, mener Kay. Apotheker arvede webOS-forretningen, efter HP sidste år købte Palm, mens Mark Hurd var koncernchef. HP trak stikket ud for tablet-pc'erne og smartphones, men ville bibeholde webOS-softwaren og licensere den til tredjeparter.

HP's TouchPad blev dog først populær efter et drastisk prisfald fra 2.700 til 550 kroner i USA, så Apotheker kan ifølge Kay have forhastet sig i sin opgivning af markedet. Var TouchPad i stedet blevet solgt for omkring 1.600 kroner, ville HP have solgt nogle få tusinde enheder, hvilket ville have været nok til at give et lille fodfæste i markedet, vurderer Kay.

Der er heller ikke megen interesse i at licensere WebOS, påpeger Kay og tilføjer, at mobilstyresystemet ikke har nogen stor chance mod konkurrerende mobilplatforme såsom Apples iOS og Googles Android. Microsofts kommende styresystem Windows 8, der også bliver målrettet tablet-pc'er, vil gøre det endnu sværere for webOS at overleve.

"Ingen ønsker at licensere webOS. Hvis ikke HP bygger sin egen hardware og det heller ikke lykkes at licensere platformen, så købte selskabet Palm for ingen verdens nytte," lyder dommen fra Kay.

Konsulenten Steven Protter er dog uenig med analytikerne og mener, at HP bør gå videre med planerne om at afhænde pc-forretningen for at bibeholde sin finansielle integritet. Protter er specialiseret i integration af servere og software fra HP.

"Mit syn på sagen er, at pc-forretningen har en lav profitmargin og jeg er enig i HP's beslutning om at afhænde den, så længe de beholder serverforretningen," bemærker Protter.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere