Få sandheden om hash fra dansk superhjerne

Hash-hjernen Mikkel Thorups tanker bruges hver gang en iPhone ringer.

Det er naturligvis ikke euforiserende stoffer, men derimod tabel-behandling i en computer denne historie handler om.

Hovedpersonen har ifølge ComONs oplysninger heller ikke noget særlig højt dagligt indtag af cannabinol. Manden, denne artikel drejer sig om, er derimod en højt estimeret, ofte præmieret og bredt anerkendt stjerneforsker: Det er nemlig 49-årige Mikkel Thorup, der er blandt verdens mest vidende hjerner hvad angår hash-funktionen i computere.

Mikkel Thorup har tilbragt de sidste ti år hos AT&T i USA, men har nu accepteret et professorat i algoritmik og datastrukturer ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet.

Ud over at være mere vidende end de fleste er Mikkel Thorup også leverings-dygtig i en hash-guide af den mere pædagogiske slags:

"Hos AT&T har jeg især interesseret mig for trafikken på internettet. Dette kan bedst forklares med et eksempel: Når vi skal downloade musik, sendes musikken af sted i mange små pakker. Når computeren skal finde ud af, hvilke pakker der hører sammen, skal den slå dem op blandt de dataoverførsler, vi har gang i, og det skal gå lynende hurtigt, da internettrafikken ikke bare kan standses," forklarer stjerneforskeren, der godt er klar over navnesammenfaldet med det i visse kredse udbredte rusmiddel.

"På computeren kalder vi dette fænomen ordbøger eller hash-tabeller. Og det er ikke hashish eller fristadshash, der refereres til. Her skal hash snarere oversættes som den amerikanske version af biksemad. På en computer gemmer man nemlig ikke ordene i alfabetisk rækkefølge. I stedet roder man dem rundt i noget, der ligner en tilfældig rækkefølge, som man dog har matematisk styr på og lynhurtigt kan slå op i," siger Mikkel Thorup.

Han betegner sig ifølge en pressemeddelelse fra instituttet som en, der foretrækker at søge helt alternative og utraditionelle indgange til problemløsning - og gerne på tværs af forskningsområder. Til trods for tendensen til alternative tænkning ville det næppe være en fordel af fyre en fed under forskningen:

"Hash-tabeller er et spændende felt, hvor sandsynlighedsregning og talteori mødes. Det lidt specielle er, at computeren faktisk slår plat og krone om, hvordan tingene skal gemmes. Jeg opdagede, at de hash-tabeller, man hidtil har brugt, ikke slog nok plat og krone. De kunne bringes til sammenbrud af såkaldte "Denial-of-Service" angreb på internettet. Nu har vi en hash-funktion, der gør, at tabellerne bevisligt er uangribelige," lyder det fra den danske stjerneforsker.

Hans forskning på AT&T er ifølge hans oplysninger i dag brugt af Apple. Alle iPhone-ejere skulle angiveligt nyde godt af den danske hash-hjernes evner, hver gang de foretager et opkald.
Mikkel Thorup holder tiltrædelsesforelæsning på torsdag den 29. september kl. 15.00 i Auditorium 2 på HCØ. Alle er velkomne. Forelæsningen efterfølges af en reception.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere