Artikel top billede

(Foto: Tomeu Ozonas)

Konkurs truer halvdelen af alle tech-udbydere

Halvdelen af alle it- og televirksomheder er i en økonomisk risikozone. Værst ser det ud for virksomheder, som sælger forbrugerelektronik, viser ny undersøgelse.

Computerworld News Service: Næsten halvdelen af alle it- og televirksomheder står i risiko for at blive "økonomisk nødlidende," konkluderer en større undersøgelse fra det internationale konsulentfirma AlixPartners.

Økonomisk nød - som her er defineret ved udsigten til konkurs inden for to år - blandt udbydere vil betyde endnu flere opkøb og sammenlægninger i fremtiden, siger konsulenthuset og bemærker, at trenden hvor "vinderen tager det hele" sandsynligvis vil fortsætte.

Virksomheder, som sælger forbrugerelektronik, er især i farezonen - ifølge rapporten er 87 procent i risiko.

Men televirksomheder er ikke langt bagefter, med næsten tre-fjerdedele af virksomhederne i risiko for økonomisk nød, først og fremmest på grund af gæld optaget i forbindelse med netværksekspansioner.

Konsolideringer, som bliver gennemført for hurtigt, kan skabe alvorlige problemer for slutbruger-organisationerne, som risikerer at skulle bøvle med kernesystemer og applikationer, som ikke længere bliver udviklet eller understøttet, når leverandøren er blevet opkøbt.

Mindre forbrug på research og udvikling er en anden bekymrende faktor, og undersøgelsen understreger, at teknologivirksomheder faktisk har brugt færre penge på investeringer, (procentvise investeringer i forhold til omsætning) fra 10,2 procent i 2006 og til 9,4 procent i 2010.

I Storbritannien er faldet endnu større, fra 13,2 procent i 2006 og til 9,5 procent i 2010.

Traditionelle hardware-virksomheder bliver mest påvirket af den hårde økonomiske situation, vurderer AlixPartners.

Analysehuset påpeger, hvordan flere virksomheder forsøger at transformere sig selv om til software-organisationer i stedet - som for eksempel HP via det foreslåede opkøb af Autonomy og den planlagte afvikling af pc-forretningen.

Skellet mellem vindere og tabere vokser

Profitmargen var høj for software-virksomheder i 2010, med et gennemsnit på 33 procent, understreger rapporten.

Michael Weyrich, som er managing director hos AlixPartners, siger, at selv om teknologi-sektoren har klaret sig bedre end mange andre brancher under den økonomiske krise, så har der også været betydeligt udfordringer.

Det handler blandt andet om hårdere krav fra forbrugerne, skærpet international konkurrence, strammere margener og behovet for store investeringer i nyudvikling på et hårdt marked.

"Skellet mellem vindere og tabere bliver større, og derfor forventer vi fortsat store omlægninger og bevægelser, især fra markedets største spillere," siger han.

Ifølge rapporten tjente den bedste fjerdedel af virksomhederne 4,5 gange så mange penge før renter og skat som andre virksomheder.

De bedste virksomheder brugte desuden fire gange så mange penge på investeringer set i forhold til omsætning, og det betyder, at gabet mellem vindere og tabere kan blive endnu større.

"Mere end i snart sagt nogen anden branche står teknologi-virksomhederne over for en ond cirkel, hvor de konstant må investere kapital for at drive produktinnovationen og diffenrentieringen, og for at holde trit med nye teknologier, siger Eric Benedict, som er managing director for AlixPartners.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere