"Hvis jeg sad som middelmådig programmør til en alt for høj løn - i forhold til hvad andre tjener i lignende stillinger rundt omkring i landet - så ville jeg nok svede. I Manila er de ligeså dygtige og kreative. Jeg bruger dem selv, og det er en rigtig god forretning," siger Martin Thorborg, Jubii- og Spamfighter-stifter.
En superdygtig, specialiseret dansk programmør vil der altid være brug for, men en middelmådig en af slagsen får det svært.
"I dag er outsourcing let. Der bliver uddannet virkelig mange dygtige programmører ude i verden, som er taknemmelige for at arbejde og ikke skal have seks ugers ferie, et års barsel og omsorgsdage. Selvfølgelig skal folk have fri og ferie, men det minder slet ikke om det, vi har i den vestlige verden."
Derfor taber vi arbejdspladser til Vietnam, Kina, Indien, Filippinerne og Østeuropa.
"It-arbejdsmarkedet er globalt, og sådan er det," siger Martin Thorborg, som mener, at CSC-konflikten er et forvarsel om, hvad vi vil se mere af fremover.
Fremtidens slagteriarbejdere
Ugebrevet Mandag Morgen har forudsagt, at it-udviklere er fremtidens slagteriarbejdere.
Lønningerne i den danske it-branche er så høje, at vi slet ikke kan konkurrere med Asien og Østeuropa. Hvorfor betale en dansk programmør fire-fem gange så meget i løn som en filippinsk eller indisk?
Det er på tide tage en dyb indånding nu, mener Martin Thorborg.
"Danskerne kan ikke noget, som resten af verden ikke også kan. Vi kan selvfølgelig stadig få ideer, men vi har ikke udviklet os særlig meget. Vi var selvfølgelig også dygtige fra starten, så der var måske ikke så meget at udvikle, men resten af verden har nået os," siger han fra sit domicil i Florida.
Hvis vi var fortsat med at arbejde hårdt og innovativt, så havde vi ikke haft så store problemer, mener han.
Afrikanske lammetæsk
"Det er sandt, at vi skal leve af vore ideer. Det har det sådan set altid været. Vi har bare glemt det der med at arbejde hårdt, hvis jeg skal være lidt flabet. Vi tror, vi er så dygtige og kloge i Danmark, at vi ikke behøve arbejde særlig hårdt eller særlig meget. Men de mennesker, vi konkurrerer med, er lige så dygtige som os, de arbejder langt mere og er tilfredse med en mindre løn."
Det hedder globalisering, siger Thorborg, og det er en virkelighed, der er her lige nu.
"Det er datid, at resten af verden løber efter os. De unge i Korea er også vokset op med computere og internet. Det næste bliver Afrika. Vi risikerer at blive lammetæsket af Afrika på mobiludvikling," siger Martin Thorborg.
Materiel nedtur
En voldsom materiel nedtur lurer lige om hjørnet, forudser Martin Thorborg.
"Det er synd, at vi skal helt ned og vende, men det tror jeg faktisk, vi skal, før alle har forstået alvoren i det her. Jeg ser 10-15 hårde år med større fattigdom og mere arbejdsløshed."
Han mener, der er tre ting, danskerne skal gøre, hvis vi skal klare os i globaliseringen: Vi skal blive ved med at uddanne os. Vi skal acceptere, at vores løn skal være lidt lavere.
"Og så skal vi acceptere, at vi skal til at løbe en lille smule stærkere."