Artikel top billede

Enhedslisten: Skat skal på klapjagt efter it-firmaer

Enhedslisten vil bruge sin nye magt i Danmark til at give it-selskaberne med grovfilen.

Læs også:
Google sender milliard-omsætning ud af Danmark

Frank Aaen: Google undgår dansk skat med vilje

Hvorfor har IBM hele tiden underskud i Danmark?

"I den udstrækning, de tjener penge i Danmark, skal de også betale skat."

Sådan siger Enhedslistens it-ordfører, Per Clausen, om multinationale it-selskaber som IBM og Google, efter at partiet sammen med Socialdemokraterne, SF og De Radikale i sidste uge fik flertallet af danskernes stemmer og derfor formentlig bliver en del af grundlaget for en ny regering.

Og nu skal blandt andet de store internationale it-firmaer have med grovfilen for at slippe pengene til Skat, siger Per Clausen.

"Det handler om at gennemføre en skærpet kontrol af de interne transaktioner i selskaberne med henblik på at sikre sig, at de ikke flytter penge ud af landet for at slippe for at betale skat," siger Per Clausen til Computerworld.

Partiet har tidligere foreslået at lade 100 ekstra skatterevisorer gennemtrawle regnskaberne fra de multinationale selskaber, som partiet udpegede i en kampagne på hjemmesiden multinasserne.dk

Milliardomsætning gav minimal skat

Et eksempel på problemet er Google, der ifølge regnskabet i 2009 havde et overskud i Danmark på fire millioner kroner, som gav staten en skatteindtægt på 1,3 millioner kroner.

Imidlertid blev det anslået, at Google havde omsat for milliarder af kroner i Danmark, men de penge udløste ingen skat herhjemme, idet handelen ifølge Google foregik direkte mellem danske kunder og Irland.

Google Danmarks direktør understregede dengang, at Googles fakturerings-praksis ikke er i strid med dansk eller international lovgivning.

"Vi opererer inden for de samme love og regler, som alle andre virksomheder gør. Vi holder dem til punkt og prikke og betaler alle relevante skatter," sagde han.

Flere eksperter fastslog året efter, at Google sandsynligvis handler efter reglerne.

Hos Enhedslisten fortæller Per Clausen, at den øgede kontrol af de multinationale selskaber eventuelt skal bakkes op af skærpede regler på området for den såkaldte transfer pricing, som gør det muligt for internationale selskaber at overføre skattebetalingen til det billigst mulige land ved hjælp af interne salg.

Andre partier siger ja til klapjagt på it-firmaer

Enhedslistens it-ordfører mener ikke, at det bliver noget problem at få flertal i det nye Folketing for at jage de store it-firmaer.

Han peger på at Troels Lund Poulsen (V) i sin tid som skatteminister nåede at fremlægge en 10-punktsplan, som Per Clausen mener umiddelbart bør kunne iværksættes.

Planen blev ifølge it-ordføreren taget af bordet af efterfølgeren Peter Christensen (V), men skal altså nu findes frem igen.

"Det vil være vores udgangspunkt, at den iværksætter vi, også fordi der jo var enighed mellem Troels Lund Poulsen og oppositionen om den," siger Per Clausen.

Derfor mener han ikke, der bør være nogen problemer i at få Socialdemokraterne og SF til at gå med på det.

Også de Radikale har tidligere været fremme med ideen om klapjagt på multinationale it-firmaer efter skattekroner.

Ifølge Per Clausen vil Enhedslisten kræve at planens konkrete forslag umiddelbart sættes i værk, så de internationale selskaber kommer til at betale skat i Danmark.

"Det skal de ikke regne med at slippe for," siger Per Clausen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere