Artikel top billede

It-systemer bag el, varme og vand er fyldt med huller

Sikkerhedsforsker offentliggør en række sikkerhedshuller i it-systemer, der kontrollerer produktions-, vand-, varme- og el-systemer.

Da Stuxnet-ormen forrige sommer slap løs, var det en af de første gange, at offentligheden fik kendskab til et målrettet cyberangreb på et lands infrastruktur.

Stuxnet-ormen gik specifikt efter Siemens SCADA-system Simatic.

Efterhånden som sikkerhedsforskere fik et bedre overblik, viste det sig, at Stuxnet-ormen havde slået hårdest til i Iran.

Det var det iranske atomkraft-program, som var målet for ormen. Meget pegede på, at Israel og USA samarbejdede om angrebet, som det nævnes i denne New York Times-artikel, men det er aldrig blevet officielt bekræftet. 
 
Men Stuxnet-ormen bliver formentlig ikke sidste gang, at it-systemer, der kontrollerer vigtige funktioner, vil blive udsat for et cyberangreb.

Der er tilsyneladende masser af muligheder for tech-kyndige regeringer, kriminelle og terrorister for at ramme kritisk it-infrastruktur.

Nye nul-dagssårbarheder 

For nylig har den italienske sikkerhedsforsker Luigi Auriemma offentliggjort 0-dagssårbarheder i en række leverandørers SCADA-systemer.

De nyeste sårbarheder dækker over udstyr fra Rockwell Automation, Cogent Datahub, Measuresoft og Progea. De fleste af sårbarhederne giver mulighed for, at udefrakommende kan eksekvere en hvilken som helst kode på de kompromitterede udstyr.

Stuxnet-ormen blev brugt til at accellerere centrifuger beregnet til at berige uran i Irans atomanlæg. Samtidigt sørgede Stuxnet for, at operatørernes konsoller blev fodret med oplysninger om, at alt var i den skønneste orden.

Tog et par minutter at finde sårbarheder 

Luigi Auriemma oplyser til amerikanske Computerworld, at nogle af sårbarhederne er nemme at udnytte.

"Ved en af dem skal man blot indtaste kommandoen, der skal udføres, mens det for andre er klassiske enkle-at-udnyttte sårbarheder. I nogle tilfælde er udnyttelsen mere besværlig," oplyser Luigi Auriemma.

Det var tilsyneladende nemt for Luigi Auriemma at finde sårbarhederne.

"Det var kun et hurtigt eksperiment, hvor jeg brugte nogle minutter per produkt," siger Luigi Auriemma til amerikanske Computerworld.

Oldgamle Windows-systemer uden patches

Computerworld har tidligere bragt advarsler fra sikkerhedseksperter om det ofte forældede og upatchede udstyr, som anvendes i kritisk infrastruktur.

De ansvarlige danske myndigheder følger nøje med i udviklingen, men mener ikke, at der er grund til bekymring for den danske infrastruktur.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere