Computerworld News Service: Smartphones kan hjælpe dig med at optage videoklip, komponere musik og finde den nærmeste etiopiske restaurant.
Men de kan altså ikke helbrede akne, har USA's Federal Trade Commission været nødt til at fastslå.
Udviklerne af to mobilapplikationer, der hævdes at kunne behandle akne, har indgået forlig i en sag, hvor FTC anklager udviklerne for at have solgt disse apps uden bevis for, at de fungerer som lovet.
Under det foreslåede forlig forbydes sælgerne af Acne Pwner og AcneApp (heriblandt er der en dermatolog involveret i AcneApp) at fremsætte påstande om behandling af akne uden videnskabelige beviser, oplyser FTC torsdag.
"Smartphones gør vores liv lettere på utallige måder, men når det kommer til behandling af akne, så findes der desværre ikke nogen app til det," udtaler formand for Federal Trade Commission, Jon Leibowitz, i en pressemeddelelse.
Begge apps lovede at kunne behandle akne ved hjælp af farvet lys fra de mobile enheders skærme. App-udbyderne instruerede brugerne til at holde skærmen op foran det påvirkede hudområde i nogle få minutter dagligt.
Sagen er den første, som FTC har ført mod producenter af sundhedsrelaterede apps i mobilmarkedet.
Mange er hoppet på limpinden
Omkring 3.300 mennesker har ifølge FTC betalt godt fem kroner for Acne Pwner på Googles Android Market mens omkring 11.600 har betalt godt 10 kroner for AcneApp på Apples iTunes App Store.
"Denne app er udviklet af en dermatolog," hævdede udviklerne af AcneApp.
"En undersøgelse offentliggjort af British Journal of Dermatology viser, at behandlinger med blåt og rødt lys dræber p-akne-bakterien (som er en hovedårsag til akne) og afhjælper uren hud med 76 procent."
Hudlægen dr. Gregory Pearson fra Houston samarbejdede ifølge dokumenterne fra FTC med udvikleren Koby Brown om at producere AcneApp. AcneApp fik betydelig mediebevågenhed sidst i 2009 og først på året 2010, lige efter app'en udkom, heriblandt i New York Times og på Fox News.
Påstandene fra begge apps om at kunne helbrede akne er udokumenterede, fastslår FTC. Brown og Pearson udlægger undersøgelsen fra British of Journal of Dermatology om lysterapi forkert.
Lysterapi kan hjælpe i behandlingen af akne men ikke ved så lav lys-intensitet, som den en smartphone udsender, har andre dermatologer forklaret.
Oversat af Thomas Bøndergaard