Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

Her er Nokias hemmelige Windows-alternativ

Nokia satser stort på Windows Phone, men selskabet vil også lancere nogle helt andre mobiler.

Interview: Nokia vil gå i to retninger med sit sortiment af telefoner.
 
Den ene er den meget omtalte retning med mobiltelefoner, der har Microsofts Windows Phone 7 installeret.
 
Men der en anden og mindre omtalt retning.
 
Swipe-retningen.
 
"Vi introducerer to nye innovationsmønstre det næste år. Det ene er swipe-modellen, og det andet er Windows Phone-modellen," siger Marko Ahtisaari, der er chefdesigner i Nokia-koncernen. 

Computerworld har mødt ham i forbindelse med Copenhagen Design Week, hvor han var forbi for at holde et oplæg.
 
Swipe er en ny brugergrænseflade, som Nokia har udviklet til topmobilen N9, der sendes på det danske marked i denne måned.

Al navigation styres ved at skubbe en finger henover skærmen, og dermed har Nokia strøget næsten alle fysiske knapper på mobilen.  
 
Lagt oven på skrottet platform
Hele teknologien er lagt oven på styresystemet MeeGo, som Nokia allerede har besluttet at skrotte til fremtidige mobiltelefoner.
 
"Men det er ikke den eneste gang, at du ser denne oplevelse," fortæller Marko Ahtisaari om swipe-brugergrænsefladen.
 
Han ønsker dog ikke at komme nærmere ind på, hvilken platform det sker ovenpå.
 
"Vi har ikke sagt, hvor det vil ske, men det vil ske på flere produkter i vores portefølje," siger han. 

Brugergrænsefladen er programmeret i Qt-udviklingsmiljøet, og det er derfor muligt at overføre den til andre platforme end blot MeeGo.
 
Ifølge Marko Ahtisaari er det dog også irrelevant, hvilken platform swipe bliver lagt ovenpå.
 
"Alle er besatte af at beskrive blikkenslager-arbejdet. Det er ligesom at gå op i, om motoren har tre eller fire stempler, men jeg er mere interesseret i rattet, for når folk går tilbage til det produkt, som de kom fra, med al respekt for nogle af Nokias tidligere produkter, så føles dette (swipe, red.) som teknologi fra fremtiden, fordi det er så naturligt."

"Efter at have brugt det én dag, så føles dit tidligere produkt som at gå tilbage til fortiden, og det er det, jeg er interesseret i," forklarer designeren. 

Han sammenligner dagens mobilproducenter med de virksomheder, der i slutningen af 1800-tallet eksperimenterede med styretøjet til de nyopfundne biler.

Dengang blev bilerne styret med en rorpind, og der var derfor tale om et gennembrud, da rattet nogle år senere blev opfundet.
 
"Vi taler altid om fremtiden i vores industri, men vi bringer dette (N9, red.) på markedet i Danmark om en måned, og det er efter min mening en ekstraordinær forbedring af alt, der er derude, så jeg er glad for at tale om det nu." 
 
Swipe i billigere mobiler
Nokia sender i første omgang swipe på gaden via sin topmodel N9, men i fremtiden er det også billigere mobiler, der får swipe-funktionen.
 
Det er helt bevidst, at selskabet i første omgang lægger swipe-brugergrænsefladen på den dyreste model i
 
"Selv hvis vi introducerer dette mønster på produkter, der er mere tilgængelige prismæssigt, så bliver vi nødt til at begynde højt oppe, fordi vi der får opmærksomheden," forklarer han.
 
Nokia har ikke sat en konkret dato for lanceringen af N9 i Danmark, men den skulle være at finde i butikkerne inden for en måned.

Læs også:
Nokias chefdesigner: Derfor er vores design bedst

Nokia vil af med knapperne i nyt design




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere