Prøvekørt: Så original er Nokias nye supermobil

Vi har prøvet Nokias nye supermobil N9, som er anderledes i forhold til alt, hvad vi kender i dag.

Nokia lancerer i denne måned selskabets måske mest omtalte mobiltelefon i flere år.
 
N9, hedder den.
 
Og det er ikke uden grund, at den har fået så meget omtale.
 
Først og fremmest er det Nokias forsøg på at lave en smartphone, som er helt anderledes at bruge, end hvad vi kender fra tidligere.
 
Derudover kører den hverken med Symbian, Windows Phone, Android eller iOS - nej, den kører med MeeGo.

Det er en platform, som Nokia har udviklet i samarbejde med Intel, men allerede inden mobilens lancering har Nokia besluttet at droppe MeeGo i fremtidige smartphones.
 
Men lad os allerede slå det fast med det samme; det er en anden oplevelse end de andre platforme, som vi kender i dag.
 
Al navigation fungerer ved at 'swipe'. Det vil sige, at du kører en finger fra kanten af mobilen og ind over skærmen. På den måde skifter du mellem mobiltelefonens tre hjemskærme, som består af:
 
- Notifikationer såsom ubesvarede opkald, mails, sms og Facebook-beskeder
- Oversigten over de installerede apps
- Aktive/åbne apps 
 
Hver gang du ønsker at forlade en app, kører du fingeren hurtigt hen over skærmen, og du vender tilbage til den hjemskærm, som du senest anvendte.
 
Du bestemmer selv, om du swiper fra oven og ned, fra venstre mod højre, fra højre mod venstre eller fra neden og op. Derfor ligger telefonen lige så godt i hånden for en venstrehåndet som en højrehåndet person.
 
Systemet med at swipe er intuitivt, og det virker umiddelbart godt.
 
Derudover rummer telefonen en hurtig genvej - kaldet peak - til en menulinje, som du selv kan indstille. Igen fungerer det ved at swipe, men her kører du lige fingeren op fra bunden, holder fingeren nede et kort øjeblik, og vupti dukker der fire genveje op, som du selv kan indstille. Det kunne eksempelvis være kamera og opkald, du indsætter her.
 
Kun tre knapper
Tanken bag swipe er at eliminere nogle af de knapper, som du kender fra eksempelvis Android-mobiler. Der er hverken en fysisk hjem- eller tilbage-knap. Faktisk er der kun tre knapper på mobilen: Power-knappen samt lydstyrke op og ned.

Nogle vil måske savne kamera-knappen på denne mobil, som er udstyret med et otte megapixel-kamera med Carl Zeiss-optik.
 
Mobilen har på grund af de manglende knapper et originalt design, og det giver plads til, at den buede skærm næsten fylder hele telefonens overflade.
 
Swipe-ideen virker til at være gennemført i telefonens software. Eksempelvis i mobilens kamerafunktion, hvor du efter hvert foto swiper det til siden, så kameraet igen er klar til at tage et nyt billede.
 
Trods et lækkert design og en original brugergrænseflade kan vi ikke på baggrund af den korte prøvekørsel vurdere, hvor god telefonen reelt set er.
 
Vi har hverken testet lydkvaliteten, fotokvaliteten, mail- og kalenderfunktionerne eller mobilens browser. Derudover kommer telefonen med MeeGo-platformen installeret, og det er tvivlsomt, hvor mange applikationer der bliver til rådighed til den.

Du kan læse mere om telefonen på Nokias N9-hjemmeside.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere