Her er de fem bedste foto-apps til iPhone
App Store vrimler med apps, som får dine småkedelige iPhone-billeder til at se både professionelle og kunstneriske ud.
Det kan være svært at gennemskue, hvilke apps der dur til noget, men du kan godt slappe af. PC World har nemlig gjort det grove arbejde for dig.
Vi har rodet App Store igennem og udvalgt fem foto-apps, vi synes er de bedste.
Vi har selvfølgelig prøvet dem af for dig, så du kan se billeder af de forskellige apps i brug.
Det behøver ikke være svært at tage flotte billeder. Redaktionens erfaring er, at det ofte er apps med få funktioner, der fungerer bedst og uden for meget bøvl.
Lad dig inspirere på de næste sider og kom så i gang med din egen iPhone, så du også kan få mere sjov ud af kameraet.
De er lette at bruge, giver flotte effekter - og så er de alle fem gratis!
TiltShiftGen Free
Miniature-fornøjelser
Tilt-shift er en effekt, der giver dit billede et miniature-udtryk. Det vil sige, at billedet kommer til at ligne noget, der minder om Miniland i Legoland.
TiltShiftGen Free er light-versionen af den fulde app. Men hvor light-versioner normalt mangler en hel del funktioner, er der faktisk kun én lille forskel på denne og så den betalte udgave.
I den fulde version har du mulighed for at vælge billeder fra dit fotoalbum og lægge effekten oven på dem. I gratisversionen skal du tage billedet inde i selve app'en.
Det gør dog ikke den store forskel i dette tilfælde, fordi du alligevel kan redigere effekten, når du har taget billedet.
Sådan gør du
Inde i app'en er der en simpel menulinje forneden. Her har du mulighed for at indstille effekten, lige som du ønsker det.
Først skal du håndtere selve sløringen af billedet. Her kan du vælge, om sløringsfeltet skal være rundt, ovalt, firkantet eller som en stribe hen over billedet.
På billedet her er der brugt striben, da bilerne går tværs over hele billedet. Når du har valgt formen, kan du justere, præcis hvor sløret det skal være.
Næste menupunkt er farver. Her kan du indstille farvemætheden, lysstyrken og kontrasten - og det er bare at lege med det og prøve sig frem, indtil du er tilfreds med billedets udseende.
Alle effekter slår igennem på billedet med det samme, så det er nemt at følge med i de ændringer, du foretager.
Til slut finder du vignet. Vignet er de slørede sorte hjørner, du kan sætte på billedet, så det næsten ser ud, som om du ser det igennem en kikkert.
Sidste menupunkt hedder ganske enkelt "Save". Når du gemmer billedet, lægges det automatisk i din iPhones fotoalbum.
Dash of color
Ren fingermaling
Denne app er til de lidt mere kreative udfoldelser - men på den simple måde.
Et billede, hvorpå der indgår farvefyldte ting, kan blive meget mere spændende ved brug af denne effekt. Det går ganske simpelt ud på, at du selektivt holder noget af billedet i farver, mens resten af billedet bliver i sort-hvid.
Det foregår på den måde, at du finder dit indre børnehavebarn frem og "fingermaler" på dit billede. Det er simpelt, nemt og hurtigt.
Sådan gør du
Du tager først et billede som normalt med iPhonens kamera. Når det er gjort, åbner du app'en og vælger "Camera Roll".
Det er også muligt at tage et billede direkte i app'en, hvis du hellere vil det.
Når billedet er fundet frem i app'en, bliver det automatisk vist i sort-hvid. Så trykker du blot på "Color" i bundmenuen, og så skal der males.
Eftersom markøren er ret stor, cirka på størrelse med din fingerspids, så er det oftest meget nemmere - og mere præcist - at zoome ind på billedet.
Det gør du ved at trykke på "Zoom" i menuen, og så forstørrer du billedet ved at sætte to fingre på skærmen, og så trække dem fra hinanden, altså fuldstændig som at zoome ind på alt andet på din iPhone.
Når objektet er blevet lidt større, er det meget nemmere at komme til at farve "inden for stregerne".
Når du så alligevel får malet udenfor, og det sker nemt, så fortvivl ej. I menuen kan du trykke på "Gray", hvilket vil sige, at du i stedet farver med gråt. På den måde kan du altså "viske ud", når du har malet skævt eller forkert.
Når du er tilfreds, kan du zoome ud igen - det gør du på samme måde, som du zoomede ind, men omvendt - og se det færdige resultat.
Så trykker du på "Finish" i menuen, og så kan du gemme billedet i din kamerarulle.
More Lomo
Analog nostalgi
More Lomo er inspireret af et analogt kamera af samme navn, der nærmest er blevet kult i hele verden på grund af sine specielle billeder.
Billederne minder om polaroid-fotos, om end de har kraftigere farver end polaroid-fotos, der ofte bliver noget blege i farverne.
Effekten egner sig godt til hverdagsbilleder, der ofte ender med at se enten kedelige eller opstillede ud.
Med lomo-effekten kommer der liv i billederne, og de bliver pludselig spontane og dynamiske at se på.
Den lette sløring, der også følger med effekten, bidrager fint til det samlede udtryk.
Sådan gør du
Du starter med at tage et billede som normalt med kameraet på iPhone. Derefter åbner du app'en og trykker på "Camera Roll".
Denne app er muligvis den mest simple at bruge af alle dem, vi her har valgt ud til dig. Du skal nemlig ingenting foretage dig, efter du har valgt dit billede.
Så snart du har valgt billedet, vises det nemlig med det samme med Lomo-effekten.
I bunden af skærmen kan du trykke på "Original" og "Lomo", så du kan se forskellen. Er du tilfreds, trykker du blot på "Save".
Hvis du har taget det originale billede på iPhones almindelige kamera, findes originalbilledet allerede i din kamerarulle. Det er derfor kun nødvendigt at gemme Lomo-billedet.
Har du derimod taget det originale billede direkte i app'en, skal du trykke på muligheden for at gemme både Lomo-versionen og originalen, hvis du ønsker at bevare begge billeder.
CamWow
Omgående levering
Her er en app, der giver dig syn for sagen med det samme. App'en indeholder intet mindre end 24 forskellige effekter, og du kan se dem alle sammen, inden du rent faktisk tager billedet.
Effekterne spænder vidt, og nogle er mere brugbare end andre. Men app'ens fordel er klart det overblik, den giver dig, inden du tager dit billede.
Er du bare ude på at lege med effekterne, kan det godt virke en smule uoverskueligt med de mange effekter, der er at vælge imellem.
Men ved du, hvad du vil tage et billede af, er det lettere at gennemskue, hvilken effekt der ser bedst ud til det pågældende motiv.
I gratisversionen er det et såkaldt vandmærke på det færdige billede, der automatisk placeres i højre hjørne med teksten "CamWow".
Det er ikke umiddelbart generende, men hvis du ønsker et billede fri for vandmærke, kan du købe den fulde version af app'en for 12 kroner.
Dette gør du i menupunktet "Indstillinger", der er afbilledet i form af et lille tandhjul. Du får tandhjulet frem, når du har valgt en specifik effekt.
Sådan gør du
Her skal der ikke tages et billede, før du åbner app'en. Så snart du åbner app'en, starter kameraet nemlig.
Du får vist fire individuelle "vinduer" på din skærm. De viser alle det samme motiv, som dit kamera er rettet imod, men der er en forskellig effekt på hver af de små vinduer. Bladrer du til højre, dukker der fire nye effekter op.
Det hele foregår altså "live", og du kan dermed se, hvordan hver enkelt effekt ser ud på netop det billede, du ønsker at tage, inden du faktisk tager det.
Der er ingen efterredigering i denne app. Når du har taget billedet, er det taget, og du kan ikke efterjustere på den valgte effekt.
Når du falder over en effekt, du synes ser spændende ud, trykker du blot på den. Den vises så i fuld skærm, så du kan se det ordentligt, inden du tager billedet.
Ombestemmer du dig, er det bare at trykke på "fx" til højre, og så kommer du tilbage til skærmbilledet, hvor du kan vælge de forskellige effekter.
Photosynth
Som at være der selv
Hvis du har prøvet at kigge på huse på ejendomsmæglernes hjemmesider, er du garanteret stødt på panorama-views eller 360 graders billeder, som de også kaldes.
Det går i al sin enkelhed ud på, at du kan rotere billedet, så du kan se et rum eller lignende hele vejen rundt, op og ned på alle leder og kanter.
Med Photosynth kan du skabe dine helt egne panoramaer. Om du vil tage kreative feriebilleder eller vise tante Oda din nye stue uden at invitere hende over til te, det er helt op til dig selv.
Sådan gør du
Det er nemt og enkelt at bruge app'en. Du bliver vejledt til punkt og prikke, og i bund og grund drejer det sig bare om at knipse løs med kameraet hele vejen rundt.
Undervejs kan du se, hvilke dele af dine omgivelser du har taget billede af allerede, så du bedre kan "stykke" dit panorama sammen.
Når du er færdig, og det bestemmer du selv, hvornår du er, så "syr" app'en dit panorama sammen. Når den er færdig, kan du gå på opdagelse i mesterværket.
Du vil garanteret opleve, at der kan være små unøjagtigheder i sammenføjningerne. De er svære at undgå og kræver millimeterpræcision, hvis du vil være helt fri for dem.
Det er dog de færreste, der umiddelbart vil få øje på de små fejl i sømmene.
Du skal være opmærksom på, at det kun er på iPhonen selv og på Photosynths egen side, at du kan bruge panoramaets funktion rigtigt og rotere billedet i forskellige retninger.
Hvis du for eksempel vælger at sende panoramaet til dig selv på en email eller gemmer det i kamerarullen, får du blot et billede i bredformat.
Det er til gengæld nemt at uploade et panorama til Photosynth.net, der er app'ens hjemmeside.
Du kan uploade dit panorama direkte fra app'en, og så kan du gå på opdagelse blandt fantastiske panoramaer skabt af folk i hele verden.
Vi har nedenfor sammensat et lille panorama som eksempel. Det er langt fra så flot som nogle af dem, du kan finde på Photosynth, men det giver et indtryk af app'en i brug.
Som nævnt tidligere kan man have problemer med sammenføjningerne, og PC Worlds egen redaktion er ingen undtagelse. På panoramaet her kan du se, hvordan Photosynth ikke har været helt flink ved en lygtepæl, der her ender med at svæve i den blå luft.