Fire jysk-fynske IT-smeltedigler realiseret

Videnskabsminister Helge Sander tager på turne til Fyn og Jylland for at se, hvad han får for de 87 millioner statslige kroner, han har investeret i såkaldte IT-kompetencecentre.

I Aalborg er fokus på indlejret software. I Århus er det blandt andet sundheds-IT. I Sønderborg handler det om softwareinnovation og produktintelligens, og i Odense er omdrejningspunktet digitale medier og e-learning.

De fire byer huser nu hver sit IT-kompetencecenter med unikke spidskompetencer. De indvies officielt af videnskabsminister, Helge Sander, i den kommende uge.

Centrene består af forskere, der besidder hver regions spidskompetencer. Studerende fra universitetsmiljøet er også tilknyttet.

Centrene skal skabe et direkte samarbejde mellem universiteterne og erhvervslivet. Virksomhederne får adgang til den nyeste viden på centrene - for eksempel via udenlandske forskere på visit. De kan også vælge af lade kandidatuddannede medarbejdere videreuddanne sig som erhvervsforskere på centrene.

Universiteternes forskere får lejlighed til at afprøve deres teorier og metoder i praksis. Det kan for eksempel handle om mere optimale testningsmetoder til gavn for virksomhedernes udviklingsafdelinger.

Dygtiggøre Danmark

I Aalborg er professor Kim Gulstrand leder af kompetencecentret for indlejret software, CISS. I et år har forberedelserne været i gang, og nu er alt 25 mennesker fra Aalborg Universitet tilknyttet. 25 virksomheder, heriblandt B&O, Terma og Grundfos, har involveret sig i CISS.

- 80 procent af al software er indlejret, altså indbygget i elektroniske produkter. For eksempel i en bilmotor. Det har typisk været to adskilte discipliner at udvikle elektronik og software, men i den nye verden skal man mestre begge dele. Derfor vil vi arbejde for at gøre Danmark rigtig dygtig til at lave indlejrede softwaresystemer, siger Kim Guldstrand.

Han forklarer, at fordelen ved produkter med indlejret software blandt andet er, at det gør dem fleksible og genbrugelige. Man kan beholde selve produktet i dets fysiske udformning, men videreudvikle softwaren indeni.

CISS-centret i Aalborg er emnemæssigt tæt på centret i Sønderborg, der blandt andet samarbejder tæt med Danfoss om udvikling af fremtidens software i radiatorer.

Offentlige og private penge

Netværket det jysk-fynske erhvervssamarbejde står bag IT-satsningen.

Millionerne fra staten fordeles henover de kommende fire år, således at Center for indlejrede Software Systemer i Aalborg (CISS) får 25 millioner kroner, Kompetencecenter for Interaktionsrum, Sundheds-IT og Software (ISIS) i Århus får 30 millioner kroner, Knowledge Lab i Odense får 16 millioner kroner, og Center for Software Innovation (CSI) i Sønderborg får 16 millioner kroner.

De enkelte regioners kommuner, amter og virksomheder giver i fællesskab et tilsvarende beløb til IT-kompetencentrene.

Relevant link:
Læs mere om den jysk-fynske IT-satsning her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere






Computerworld
Test af monster-tablet: Det er den skøreste og mærkeligste computer, som jeg har testet i lang tid – men jeg vil nu gerne have den alligevel