IT-minister: Nu skal IT-skepsis overvindes

Flere borgere, virksomheder og skoler skal forstå at bruge IT. Det er videnskabsminister Helge Sander og IT-industrien enige om efter to dages taler og debatter om Europas IT-kompetencer på EU-formandsskabets eSkills Summit.

Vi bliver overhalet af andre kontinenter, hvis vi ikke overvinder skepsissen, så vi investerer og uddanner os i at bruge IT. Det gælder både det traditionelle erhvervsliv, uddannelsessektoren og den enkelte borger.

Sådan lyder hovedkonklusionen på to dages konference om Europas såkaldte e-skills - altså færdigheder inden for nutidens teknologiske arbejdsredskaber. Som en del af EU-formandsskabet har Danmark afholdt eSkills Summit i Bella Center ved København.

- Det er ikke gået op for alle endnu, at IT er et af de allervigtigste områder. Men alle skal gøre større brug af de muligheder, IT giver, selvom det både er en investering og måske en overvindelse, siger Helge Sander.

Ministeren tager udgangspunkt i vores eget land og peger på, at dér, hvor IT og vidensvirksomheder mest udbredt - nemlig i Østdanmark - er væksten og indtjeningen i top. Hvorimod på ministerens hjemegn, Vestdanmark, hvor beskæftigelsen ellers er helt i top, er indtjeningen væsentlig lavere.

Nyt forum skal sikre handling

Helge Sander opfordrer små og større virksomheder til at se på potentialet i IT-integration. For eksempel i transportsektoren, tekstilindustrien eller hos håndværksmesteren.

For at undgå, at ordene bare bliver stående på papiret og aldrig bliver til handling, har videnskabsministeren taget initiativ til at oprette et European eSkills Forum, som fremover skal mødes fire gange om året.

Det skal bestå af politikere, personer fra IT-industrien og organisationsrepræsentanter. Før det bliver en realitet, skal forummet dog godkendes på et rådsmøde senere på året.

Forummet får tre hovedopgaver:
1. At arbejde for at rette op på misforholdet mellem udbud og efterspørgsel på IT-arbejdskraft. EU har beregnet, at der vil mangle en million mennesker med IT-kompetencer i år 2005.

2. At finde en række gode eksempler på, hvordan man kan styrke IT-kompetencen.

3. At overvåge udviklingen og indsatsen inden for IT-uddannelse, herunder at styrke samspillet mellem IT-industrien og uddannelsesinstitutionerne.

Regeringer skal anerkende certificeringer

Netop samarbejdet med uddannelsessektoren er noget, der ligger IT-selskabet Cisco meget på sinde. Blandt andet derfor deltog Cisco i eSkills Summit.

Bob Lewis, der er ansvarlig for Ciscos uddannelsesarbejde i EMEA-landene, forklarer, at det også for Cisco er vigtigt at sikre, at der er et konstant flow af de rette IT-færdigheder.

- En af de konkrete ting, vi efterspørger, er, at regeringerne anerkender certificeringerne som en standard, for så vil vi få et mere frugtbart samarbejde med uddannelsessystemerne i Europa, siger Bob Lewis.

Manglende uddannelse giver nederlag i global økonomi

Han er enig med Helge Sander i, at mere IT-uddannelse er en absolut nødvendighed for, at Europa kan fastholde og styrke sin konkurrenceevne.

- Hvis ikke vi gør noget for at sikre et vist niveau af IT-kompetence hos europæerne og uddanner tilstrækkeligt mange IT-specialister, så vil de europæiske landes økonomier lide nederlag i den globale økonomi. Hvis man har mange IT-analfabeter og alt for få IT-uddannede, vil det i sidste ende ramme den sociale velfærd i Europa, siger Bob Lewis.

Cisco-koncernen har via sit Cisco Networking Academy Programme investeret 200 millioner kroner i uddannelse de seneste to år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere