Vejen til trådløse lokale netværk

De trådløse lokale netværk er på markedet. Kapaciteten stiger for lokalnet uden kabler, og prisen falder. Vi beskriver her de fremtidige løsninger, som udviklerne hos standardorganisationen IEEE har på dagsorden.

Artikel

Hvad står på dagsordenen for de trådløse lokale netværk? Vi giver et bud her i artiklen.

De trådløse netværk er ikke nye. Men prisen for friheden uden kabler har indtil i dag været så høj, at de var forbeholdt de særlig interesserede, der vil betale ekstra for den trådløse egenskab.

Kabelbaserede lokalnetværk giver datahastigheder op til 100 Megabit per sekund (Mbps) til lave priser. Prisen for en trådløs tilkobling på netværket står i dag til omkring 3.000 til 5.000 kroner for 11 Mbps, mens prisen for at tilslutte en pc med et 100 Mbps kabel er under 1.000 kroner. Derfor skal der særlige argumenter til, før man vælger at arbejde med trådløst netværk. Det kan for eksempel være netopkobling af mobile computere i undervisningslokaler og andre steder, hvor der ikke er faste arbejdspladser.

Forskellen mellem kablede og trådløse netværk net er i år blevet mindre. Den udvikling fortsætter på flere områder:

  • De eksisterende trådløse lokalnetværk bliver hurtigere, bedre og billigere
  • Der markedsføres trådløse netværk for kort afstand, som dels indbygges i mange enheder og dels bliver endnu billigere
  • Der kommer senere trådløs Internet, som dækker større geografiske områder
  • Endvidere er der muligheden for at bruge mobiltelefoner og trådløse telefoner

    Idet vi udelader telefonerne fra denne artikel, ser vi på, hvad folkene i IEEE byder på disse punkter.

    IEEE

    Den amerikanske organisation IEEE (The Institute of Electrical and Electronics Engineers) er toneangivende i standardiseringen af datanetværk. IEEE har blandt andet standardiseret Ethernet, som er en global standard for datanetværk. IEEE fokuserer på den fysiske overførelse af data, hvor den overordnede organisation af data´enes vej gennem nettet overlades til andre aktører.

    IEEE er amerikansk. Her taler vi om WLAN, Wireless LAN der betyder trådløse lokalnetværk. De trådløse lokalnet kendetegnes ved, at virksomhederne køber udstyr hos en udbyder og opbygger et eget netværk. Lokalnetværkene står i modsætning til de offentlige netværk, hvor der betales løbende omkostninger til en udbyder, eller der skal betales licensafgifter. Når et lokalnet er købt, er hele prisen betalt. Anvendelsen af for eksempel mobiltelefoner koster løbende afgifter. Mens det teknisk er muligt at bruge mobiltelefoner i datanetværk, er det i dag alt for dyrt til de fleste formål.

    Dagens trådløse standard:IEEE 802.11

    Idag præges det danske marked for trådløse lokalnet af produkter, som fungerer efter IEEE 802.11b standarden. IEEE 802.11 (uden b) er en hel familie af standarder, som også omfatter infrarøde forbindelser. Det betyder, at IEEE 802.11 er betegnelse for et et antal versioner af vidt forskellig kvalitet. Den oprindelige kapacitet for datatransmission lå på 1 Mbps, siden 1998 er den øget, og vi har i dag blandt andet følgende varianter:

  • 802.11 standarden havde oprindelig kapacitet på 1-2 Mbps
  • 802.11a dækker hastigheder på 20 Mbps og op til 54 Mbps
  • 802.11b kører normalt med hastigheder op til 11 Mbps

    De produkter, der i dag sendes ud på det danske marked, hører til i gruppen med 802.11b. Men der arbejdes inden for IEEE med at øge kapaciteten for det trådløse netværk. Den ene gruppe, der går under navnet 802.11gm arbejder med at øge kapaciteten på 2,4 GHz systemerne fra 11 Mbps til 20 Mbps. Andre grupper arbejder med 5 Ghz-systemer, som giver endnu større hastigheder. Brugerne kommer til at opleve dette som en produktudvikling af hurtigere udstyr, men det giver desværre også faren for inkompatible versioner, hvor en teknisk specifikation på 802.11b ikke er tilstrækkelig til at sikre at udstyret fungerer sammen.

    Den videre udvikling - WPAN

    Arbejdsgruppen omkring trådløse lokalnet er dog kun én af IEEE´s arbejder indenfor trådløs datateknologi. IEEE har to andre hovedgrupper til at arbejde med trådløse netværk. De har fået nummer 15 og 16:

  • IEEE 802.15 Wireless Personal Area Network (WPAN)
  • IEEE 802.16 Broadband Wireless Access (BWA)

    Den næste gruppe, IEEE 802.15, arbejder med systemer, som amerikanerne kalder: Wireless Personal Area Network: WPAN. WPAN er små og billige netværk, som gør det muligt at sammenkoble, pc´er, bærbare computere, printere, håndholdte computere til hinanden over kort afstand.
    Bluetooth netværket er samme type netværk til brug i et bygningskompleks, og Bluetooth er da også kandidat til at blive standard indenfor IEEE 802.15. Bluetooth er et radionetværk, som giver trådløs datakommunikation på korte afstande. Netværket opbygges med ganske små og billige komponenter. Derfor kan enhederne puttes i telefoner, printere, små computere og andre apparater. IEEE har dog andre teknologier til diskussion, så denne standard 802.15 er ikke forhandlet færdig endnu.
    Bluetooth kan overføre data med hastigheder på 1-2 Mbps. Men der arbejdes på at øge denne hastighed til 10 Mbps eller derover, i senere versioner. Perspektivet er, at man kan koble pc, fjernsyn, stereoanlæg og andre enheder sammen via disse trådløse forbindelser.

    Byens trådløse multimedie internet

    Blandt de nye arbejdsområder hos IEEE finder man 802.16, der er arbejdsgruppen for de teknologier, der kaldes BWA: Broadband Wireless Access. Deres arbejde startede op i 1999. Man kan forestille sig BWA-systemet som et trådløs internet med stor kapacitet, der er opbygget som mobiletelefonnet med mange basisstationer fast placeret ud over byen. Vi taler her om MAN-systemer fremfor lokalnet. MAN-systemerne er amerikanernes navn for Metropolitan Area Network. Det er altså netværk, som dækker byområder og giver mulighed for opkobling med store datahastigheder. Anvendelserne er rettet mod telefoner, fjernsyn, radio og internet, hvor en udbyder giver brugerne trådløs forbindelse.

    Disse BWA-systemer arbejder med teknikker som IP-adressering og QoS (Quality of Service). Det første betyder, at enhederne bliver IP-adresseret som på Internet i øvrigt. Når alle trådløse enheder på BWA-systemet er IP-adresseret, kan der kommunikeres fra en enhed til en eller flere andre enheder, og dette trådløse Internet kan bruges som distributør for servere på nettet. Det andet betyder, at systemet er forberedt for streaming services som telefon, radio og video.

    Perspektivet i disse systemer er for det første mobiliteten. Du kan stå med et videokamera på en gade midt i København, og med en opkobling til BWA-nettet kan du distribuere din optagelse direkte til et antal venner på Internet som online video-streaming. Med IP-adressering og QoS kan der laves VPN, Virtuelle Private Netværk, hvor en virksomhed via det offentlige trådløse Internet, kan arbejde med et eget trådløst netværk, der dækker hele København.

    Standarderne

    Udviklingen af de fremtidige systemer står overfor store udfordringer, hvad angår koordinering i forhold til andre radiotjenester. De nye systemer skal kunne indføres i fredelig sameksistens med mobiltelefoner, trådløse netværk og alle de gamle radiosystemer. Det er uacceptabelt, hvis kontorets trådløse netværk bryder sammen, fordi personalet anvender mobiltelefon eller andet trådløst udstyr.

    Standarder er vigtige for datanetværk som en garanti for, at udstyret også fungerer i nye omgivelser og med andre fabrikanters udstyr. Specielt mobilt og trådløst udstyr, der flyttes rundt, skal kunne fungere i nye omgivelser. Udstyret skal være uafhængigt af stedet, og det skal også fungere med de enheder af andre fabrikater, som nu måtte være disse steder. Vi er i dag på vej mod den situation, men vi er der ikke.

    Nationerne har statslig styring af anvendelse af trådløs kommunikation. Det kræver statslig tilladelse at udsende radio. Det medfører, at når virksomheder vil anvende radioudstyr, skal de have licens. Der er udpeget et antal frekvensområder, hvor dette ikke er tilfældet. På disse frekvensområder kan producenterne fremstille udstyr, som ikke kræver licens for forbrugerne. De trådløse lokalnetværk, som i dag sælges i computerbutikkerne, kører på 2,4 GHz området, der netop er et frekvensområde afsat til industriel anvendelse uden yderligere licenser.

    Videre oplysninger

    IEEE har dokumentation liggende på Internet. Du finder indgangssiden med introduktion til standardisering af netværk: IEEE 802 LAN/MAN Standards Committee, på adressen:
    http://www.ieee802.org/

    De enkelte arbejdsgrupper i IEEE findes på oversigten: IEEE 802 Working Group Home Pages, på adressen:http://www.ieee802.org/dots.html
    Her finder du også de tre ovennævnte grupper: 802.11, 802.15 og 802.16.




  • Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Targit A/S
    Udvikling og salg af software til business intelligence.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere