Alle pc-arbejdere får smerter

Uanset alskens tiltag til at skabe ergonomisk korrekt indrettede arbejdspladser, så gør computeren ondt på kroppen. Det viser en svensk undersøgelse af 1300 pc-brugere. I løbet af ti måneder havde samtlige deltagere gener af skærmarbejdet.

Værker din krop, når du har arbejdet på din pc? Bliver du træt i skuldrene, stiv i nakken eller øm i håndleddene? Så har du det ligesom en gruppe svenskere, der har deltaget i en undersøgelse foretaget af Arbetslivsinstitutet.

1300 medarbejdere i Gøteborg og Stockholm ansat i en række forskellige brancher er blevet fulgt i ti måneder af arbejdsmiljøforskere. Fælles for dem er, at de bruger pc dagligt i deres arbejde.

Resultaterne af undersøgelse af netop blevet præsenteret på konferencen "Belastningsbesvær ved computerarbejde".

I undersøgelsesperioden var der ikke en eneste deltager, som kunne sige sig fri for at opleve smerter og gener af skærmarbejdet. Hver anden af deltagerne havde problemer med nakke og skuldre. Smerter i ryg og arme var også udbredt.

Ansvar kan forværre belastningen

Psykens velbefindende på jobbet spiller også en rolle, har forskere konstateret.

Personer med et job, hvor kravene er høje og indflydelsen lille, havde næsten tre gange så høj risiko for at få besvær i nakken og skuldrene som en kontrolgruppe. I kontrolgruppen havde deltagere et arbejde præget af lave krav og en fin indflydelse.

- Et godt arbejdsmiljø betyder meget i den her forbindelse, men det synes at være svært at forene med stress og de personalenedskæringer, mennesker rammes af i deres arbejdsliv, siger lederen af det svenske forskningsprojekt, professor Ewa Wigaeus Tornqvist fra Arbetslivsinstitutet.

Medicin og dårlig nattesøvn

Hun fortæller, at næsten halvdelen af de kvindelige undersøgelsesdeltagere tog smertestillende medicin mod computergenerne. For hver fjerde gav pc-arbejdet problemer med at sove om natten.

Alligevel noterede forskerne sig, at relativt få af comperarbejderne melder sig syge trods smerter. Mindre end 10 procent havde sygefravær på grund af computersmerter.

- Jeg er ikke sikker på, at alle ville have bedst af en sygemelding, men i hvert fald af at undgå computerarbejde et stykke tid, siger Ewa Wigaeus Tornqvist.

En anden af Arbetslivsinstitutets undersøgelser viser, at de kommende generation på arbejdsmarkedet har fået øje på den potentielle helbredsfare ved computerarbejde. De giver udtryk for bekymring for, hvilke konsekvenser den megen teknologi vil få for fysikken i det lange løb. For de unge er IT både en mulighed og en trussel.

I Danmark har hver femte lønmodtager et arbejde, hvor mindst 75 procent af tiden tilbringes foran en pc.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere