Dagligdagen på kontoret er stressende. Derhjemme kan man bedre høre, hvad man selv tænker og få lavet et seriøst stykke arbejde. Man spilder heller ikke en masse tid på at transportere sig til og fra jobbet. Og det er skønt at kunne indrette arbejdstiden fleksibelt, så den harmonerer med ens øvrige tilværelse.
Det er med andre ord sundt og tilfredsstillende at være distancemedarbejder. Sådan er hovedkonklusionen i en spørgeskemaundersøgelse med svar fra 1874 ansatte i Englands telegigant, British Telecom (BT). Den er foretaget af University of Bradford i samarbejde med UK Centre for Economic and Environmental Development
90 procent af de hjemmearbejdende i BT erklærer, at de er tilfredse eller meget tilfredse med den måde at arbejde på. 73 procent finder, at balancen mellem arbejdsliv og familie- og fritidsliv er god.
Set med arbejdsgiverens øjne er det sunde hjemmearbejde også en god ting. Til nyhedstjenesten ZDNet siger ledelsen i British Telecom, at selskabet nyder godt af øget effektivitet, høj arbejdsmoral og lavere sygefravær.
Glip af samvær og forfremmelse
Men selvom fordelene dominerer, er det naturligvis ikke udelukkende rosenrødt at arbejde på distancen.
De britiske undersøgelsesdeltagere fortæller nemlig også, at man kan komme til at føle sig isoleret derhjemme. Der er dage, hvor de savner at være til stede i et fagligt fællesskab. De kan også føle, de mangler det sociale samvær med kollegerne.
Nogle frygter også at gå glip af forfremmelser eller andre anerkendelser fra deres ledere. De føler, det er svært at være synlig nok som distancemedarbejder. Man er måske "ude af øje, ude af sind."
Desuden svarede nogle, at de føler, at distancearbejdet mere eller mindre forringer deres livskvalitet, fordi det samtidig fører til, at arbejdstiden løber løbsk og resulterer i massivt overarbejde.
For 69 procents vedkommende er deres ugentlige arbejdstid steget, siden de fik hjemmearbejdsplads. Og for 45 procent af disse, er der tale om mere end ni timers ekstra arbejde om ugen.
Antallet af distancearbejdere i Europa er fordoblet de sidste tre år. Nu har 20 millioner europæere en hjemmearbejdsplads - det svarer til 7,4 procent af arbejdsstyrken.
Relevante links:
Sustainable Teleworking - et forskningsprojekt om distancearbejde finansieret af EU.
Rapporten om erfaringerne med telearbejde i British Telecom (i pdf-format)