Artikel top billede

Tophemmeligt kodeord afsløret i Wikileaks-bog

Kodeordet til 251.000 hemmelige dokumenter blev afsløret i en bog.

Wikileaks anklager nu en journalist hos den britiske avis ”The Guardian” for at have lækket kodeordet til den krypterede fil med 251.000 ambassade-telegrammer fra USA, der slap ud på nettet for få dage siden.

Den kontroversielle organisation Wikileaks har selv kun frigivet en mindre del af de 251.000 dokumenter, og man har indtil nu sørget for, at informationer som kunne bringe menneskeliv i fare blev fjernet først.

Men tidligere i denne uge dukkede en krypteret fil med alle telegrammerne i uredigeret form op på nettet.

Kodeordet til at åbne filen kan læses i bogen ”WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy”, der blev udgivet af The Guardian i februar. Dengang havde man selvfølgelig ingen anelse om, at filen i sidste ende ville blive lækket på nettet.

Det har fået Wikileaks til at rette hårde anklager mod bogens forfatter, Guardian-redaktør David Leigh.

I et længere blog-indlæg skriver Wikileaks blandt andet:

”En Guardian-journalist har med vilje afsløret tophemmelige Wikileaks-kodeord til hundredtusinder af uredigerede amerikanske diplomatiske telegrammer, der endnu ikke har været offentliggjort,” skriver organisationen og fortsætter:

”David Leigh har handlet skødesløst og uden vores tilladelse, ved at afsløre kodeordene i en bog udgivet af The Guardian. Bogen blev skrevet på tre uger og rettighederne solgt til Hollywood.”

Guardian har allerede reageret med en udtalelse, hvor man afviser at være medskyldig i den lækage der er sket.

”Det er noget sludder at antyde at Guardians Wikileaks bog har kompromitteret sikkerheden på nogen måde. Vores bog om Wikileaks blev udgivet sidste februar. Den indeholder et kodeord, men ingen detaljer om placeringen af filerne, og vi fik at vide at det var et midlertidigt kodeord som ville udløbe og blive erstattet i løbet af nogle timer,” skriver avisen.

Men det ser altså ud til, at man blot behøver kodeordet fra Guardian-bogen for at åbne den krypterede fil som i øjeblikket spredes på nettet. Dermed er hele datasamlingen nu reelt frit tilgængelig.

Wikileaks antyder nu at man vil indlede en retssag mod den britiske avis og tyske Daniel Domscheit-Berg, som angiveligt har afsløret kodeordet overfor Guardian-journalisten.

I forvejen er Julian Assange og den tidl. talsmand for Wikileaks involveret i et heftigt opgør om filer, som Domscheit-Berg fjernede fra Wikileaks' servere inden han forlod organisationen. Han er også på vej med en alternativ platform, OpenLeaks, og det har heller ikke gjort forholdet med hans tidligere kampfæller bedre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere