Artikel top billede

Stor sejr for musik i skyen

MP3tunes har vundet en sejr i en principiel sag om musik i skyen. Det kan få stor betydning for Amazon, Apple og Google.

Nu ser det ud til at de store udbydere af cloud-tjenester til musik kan ånde lettet op. En amerikansk forbundsdomstol har truffet en principiel afgørelse i en sag om copyright-krænkelse i skyen. MP3tunes er blevet frikendt for krænkelse af musikudgivernes ophavsret på de fleste punkter.

Domstolen har afgjort at MP3tunes er beskyttet under den amerikanske Digital Millenium Copyright Act. Den skal beskytte internet-udbydere mod de copyright-krænkelser som foretages af deres brugere.

Afgørelsen kan få stor betydning for Amazon, Apple og Google, som også tilbyder at gemme brugernes musik i skyen.

”Det er en sejr for cloud-musik og for vores forretningsmodel efter et langt juridisk opgør. Forbrugerne kan nu være sikre på at de kan gemme, afspille og nyde musik med cloud-baserede tjenester som MP3tunes,” siger firmaets stifter Michael Robertson i en kommentar til dommen.

Cloud-music betyder at man kan uploade hele sin musiksamling til skyen og så streame musikken tilbage til alle internetopkoblede enheder.

Det interessante er at MP3tunes kun gemmer én kopi af hver sang på serveren – i stedet for f.eks. 100 kopier til 100 brugere. Denne ene fil bliver så streamet til alle de brugere, der har retten til at høre den pågældende sang.

Google og Amazon har lanceret lignende tjenester, men her skal brugeren selv uploade hver sang og der ligger dermed en kopi af musikstykket for hver bruger.

Det betyder at cloud-tjenesten kommer til at fungere som en slags ekstern harddisk – og det skal beskytte Google og Amazon mod at blive sagsøgt af musikindustrien.

Begge har valgt at lancere deres cloud-tjenester uden at forhandle aftaler på plads med musikindustrien på forhånd. Men de har alligevel været under angreb.

Nu ser det ud til at de kan ændre deres tjenester, så brugeren ikke længere skal uploade hver sang – det er nok at programmet scanner harddisken og finder de gemte sange, hvorefter den matcher dem med musikstykker der allerede ligger på serveren. Dermed kan cloud-tjenesterne spare både diskplads og båndbredde, og det bliver meget hurtigere at sende sin musik ud i skyen.

Som Wired påpeger i denne artikel, har det også stor betydning for internet-tjenesten Dropbox, der bruger præcis den samme metode til at gemme filer som MP3tunes. Hvis en Dropbox-kunde gemmer en fil til sin online-harddisk – hvad enten der er tale om en tekstfil, et billede, musik eller video – tjekker Dropbox-programmet først, om en anden bruger allerede har gemt akkurat den samme fil. I så fald bliver den tilføjet øjeblikkeligt til online-arkivet uden upload.

Men MP3tunes-stifteren Michael Robertson har dog ikke kun grund til at glæde sig. For dommeren i sagen har også slået fast, at Robertson i nogle tilfælde er personligt ansvarlig for upload af copyright-beskyttet musik. Det kan betyde at Robertson alligevel kan ende med at betale en million-erstatning – trods sin sejr i slaget for cloud-musik.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere