Store ressourcer bliver spildt foran skærmene på landets sygehuse. Det mener forskere fra IT-universitetet, der har udviklet en række koncepter for nye og mere effektive it-systemer til sygehusene. Det skal løse problemet med, at læger og sygeplejerske skal logge ind mange gange i løbet af en typisk arbejdsdag og bruge meget tid på at finde den ønskede information.
Men resultaterne fra forskningsprojektet Activity-Based Computing skal ikke kun bruges på sygehus-området. De kan også overføres til andre sektorer, hvor de ansatte er nomadiske.
"Groft sagt er de styresystemer, som vi bruger i dag, lavet til folk, som logger ind på deres personlige computer, når de møder på kontoret om morgenen og arbejder med nogenlunde den samme type opgaver til de logger ud ved fyraften," siger Jakob Bardram, der er professor på IT-universitet.
Han påpeger at der er mange mennesker, der arbejder fra flere geografiske steder i løbet af en arbejdsdag, og der er mange mennesker, som multitasker mellem forskellige arbejdsopgaver.
”Den ene time skriver de en business memo i et tog, den næste laver de administrativt arbejde derhjemme. Sådanne folk vil ofte bruge lang tid på at finde de rigtige programmer og dokumenter og på at logge ind og ud osv.,” siger han.
Blandt projektets løsningsforslag er, at lægerne automatisk logges ind, når de stiller sig foran en skærm på en stue – og at journalerne til den patient, som de skal til at behandle, vil poppe op på skærmen arrangeret på en let og overskuelig måde.
For at gøre visionerne i ABC-projektet til virkelighed kræves dog sandsynligvis et helt ny type styresystem. Ifølge de danske forskere er en række af de helt store virksomheder og forskere på området er gået sammen for at se på muligheden for en standardisering af Activity-Based Computing.
Samtidig skal ideerne fra projektet afprøves i praksis på Bispebjerg Hospital som en del af et nyt stort EU finansieret forskningsprojekt, som hedder "iCareNet". Her vil man tage nogle af de centrale ideer og implementere dem i de eksisterende styresystemer.