Artikel top billede

IBM udvikler hjerne-lignende computerchip

Den nye IBM-chip skal selv være i stand til at lære og løse komplekse opgaver.

IBM udvikler en ny hjerne-lignende computerchip sammen med DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) og flere amerikanske universiteter. Indtil videre har IBM-forskerne bygget to prototyper, som er parallelle mikroprocessorer med et meget lavt strømforbrug.

Ifølge New York Times har DARPA netop besluttet at investere yderligere lidt over 100 millioner kroner i projektet, og dermed er den samlede finansiering nu oppe på mere end 200 mio. kr.

Chippens kerne består af 256 knudepunkter, der minder om neuroner i hjernen. En af prototype-kernerne er forbundet med 262.144 synapse-lignende hukommelses-moduler, mens den anden er forbundet med 65.536 moduler.

Forskerne kalder deres design en ”neurosynaptisk kerne”. De kommende hjerne-processorer er selv i stand til at lære og kan løse komplekse opgaver som dagens computere har svært ved, f.eks. mønstergenkendelse.

”Vi er der ikke endnu, men det varer ikke længe før disse chips selv er i stand til at ændre deres forbindelser dynamisk,” siger projektlederen Dharmendra Modha fra IBM.

De ”kognitive chips” skal bruges til behandle og analysere de enorme datamængder fra fremtidens billige digitale sensorer.

Men forskerne regner ikke med, at computeren kan erstatte menneskets hjerne lige med det samme.

”Vi forsøger ikke at bygge en hjerne. Vi prøver på at hente inspiration fra hjernen,” siger forskeren.

Samtidig understreger forskerne at de nye processorer heller ikke kan erstatte almindelige pc-processorer lige med det samme.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere