Artikel top billede

Stifinder i Windows 8 får 'ribbon' som i Office

Microsoft vil give programmet til filhåndtering i Windows 8 den bånd-brugergrænseflade, der blev introduceret i Office 2007.

Computerworld News Service: Microsoft oplyser, at brugergrænsefladen i programmet til filhåndtering i næste års Windows 8 bliver med det bånd eller 'ribbon', som vi kender fra Office 2007 og 2010. Dermed føjes Windows Stifinder til den korte række af integrerede applikationer, der allerede i Windows 7 anvender denne grafiske brugergrænseflade.

I endnu et blogindlæg i en række, som virksomheden har brugt til at løfte lidt af sløret for nogle detaljer om Windows 8, viser Alex Simons, der er director of program management hos Microsoft, skærmdumps af den nye bånd-grænseflade, der er planlagt til Windows Stifinder.

"Vi evaluerede flere forskellige brugergrænseflader inklusiv udvidede versioner af kommandolinjen fra Vista/Windows 7, værktøjslinjer og menuer i stil med noget fra Windows 95/Windows XP, adskillige helt nye tilgange samt båndet fra Office," forklarer Simons.

"Her gav båndtilgangen nogle fordele, som var i overensstemmelse med vores mål."

Bånd-brugergrænsefladen, der er planlagt til Stifinder - der er Windows' indbyggede program til filhåndtering - vil ligne den grænseflade, der blev introduceret i Office 2007, justeret i Office 2010 og som viste sig i nogle få indbyggede applikationer i Windows 7 heriblandt det simple tegneprogram Paint.

Microsoft bagudporterede også for to år siden denne båndfunktionalitet til Windows Vista for at gøre det muligt for tredjepartsudviklere at nøjes med at skabe én enkelt brugergrænseflade til software, der både er til Vista og Windows 7.

I alle disse design erstatter et bredt båndlignende felt i toppen af vinduet de traditionelle dropdown-menuer, små ikoner og værktøjslinjer, der i årtier har været standard for applikationer i Windows.

Planer fra Microsoft og andre - heriblandt Mozilla på et tidligere tidspunkt - om at implementere et sådant bånd i applikationers brugergrænseflade er ofte blevet mødt med modstand. Der lød voldsomme klager over Office 2007's brug af denne grænseflade, men der var færre sure opstød, da også Office 2010 og Windows 7 introducerede disse ændringer.

Hvordan vil det virke på lille skærm?

Simons erkender, at Stifinders nye look muligvis vil møde modstand.

"Vi ved, at brugen af båndet i Stifinder sandsynligvis vil blive mødt med skepsis af nogle af superbrugerne, men der er klare fordele," fremhæver han.

De fleste af kommentarerne til blogindlægget af Simons er optimistiske angående en Stifinder med bånd i Windows 8, men der gives også udtryk for nogle bekymringer, der hovedsagligt handler om, hvor stor en del af skærmen den nye grænseflade optager.

"Båndet er en fin og skinnende ny brugergrænseflade med store knapper og masser af farver, men hvordan vil det fungere på en bærbar med begrænset skærmstørrelse?" spørger en kommentator ved navn Toby.

"Da vi bevæger os mere og mere mod mobilitet, forstår jeg ikke, hvorfor de vil ofre så meget plads."

Til det svarer Simons, at Microsofts data - som stammer fra millioner af Windows-brugere, som indvilger i at levere måledata af, hvordan de bruger styresystemet - viser, at 83 procent af brugerne kører Windows 7 på en skærm i bredformat. Den nye Stifinder er designet til at udnytte skærmenes øgede bredde og således begrænse, hvor meget plads brugergrænsefladen tager i højden.

Og ligesom båndet i andre af Microsofts produkter vil også det i Stifinder kunne minimeres.

Det nye udseende bør også fungere bedre i situationer, hvor brugerne vælger at styre Windows 8 via touch-teknologi, tilføjer Simons.

"Det viser sig, at selvom båndet ikke primært er designet som en touch-grænseflade, så er det en langt mere pålidelig og brugbar grænseflade til touch, end hvad der er tilfældet for dropdown- og kontekstmenuer," påpeger Simons.

Noget Microsoft dog ikke kommer til at gøre, er at gøre det muligt at vælge den gamle grænseflade i Stifinder.

Det vil ifølge Simons simpelthen indebære alt for meget arbejde.

"Vi har lært over mange produktcyklusser at arbejdet med at tilbyde sådan noget, i væsentlig grad påvirker evolutionen af produktet negativt," fortæller Simons.

"Dette er nogle af de ting, vi har vejet op imod hinanden på en eftertænksom og velovervejet facon og det er på ingen måde vores hensigt at tvinge noget pinefuldt igennem. Vi er fuldt ud klar over det ansvar, det indebærer at ændre en brugergrænseflade, der bruges af så mange mennesker."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere