En ny generation af fladskærme med SED-teknologi skal kombinere fordelene fra traditionelle billedrørs-fjernsyn og de nuværende plasma- og LCD-modeller. Canon og Toshiba har arbejdet på teknologien siden 1999 og det ventes at de første SED-fjernsyn kommer på gaden inden udgangen af det indeværende år.
SED er en forkortelse for Surface-conduction Electron-emitter Display. De nye skærme skulle være meget tynde og strømforbruget er sænket med 70 procent i forhold til plasmaskærme. Kontrast-forholdet ligger på 100.000:1 og reaktionstiden skulle være helt nede på et millisekund.
Dertil kommer, at farvegengivelsen skulle være bedre end de nuværende modeller, og billedet kan betragtes uden forvrængninger fra en større synsvinkel.
Teknikken minder lidt om det gammelkendte billedrørs-fjernsyn. Ligesom i de gamle fjernsyn dannes billedet mellem to glasplader ved at skyde elektroner mod en fosfor-belagt flade. Men CRT-skærme bruger kun en enkelt elektron-stråle, der "bøjes" af et magnetisk felt, mens hver pixel i SED-skærmen har sin egen stråle.
Canon og Toshiba har dannet et joint-venture som er ved at bygge en SED-fabrik i Hyogo, men patentkrav fra det amerikanske firma Nano-Proprietary har forsinket projektet. Canon betaler allerede licensafgifter til Nano-Proprietary for brug af et af firmaets SED-patenter, men Texas-firmaet mener ikke, at det nye joint-venture med Toshiba er dækket af aftalen.
Det har tvunget Canon til at overtage aktiemajoriteten i selskabet, men både Canon og Toshiba holder fast i, at de klar med de første SED-modeller i 2007.
I første omgang vil SED kun blive brugt i store skærme på mindst 50 tommer og det ventes at de første modeller vil være noget dyrere end LCD- og plasma-skærme.
På Canons hjemmeside findes en uddybende teknisk forklaring af princippet bag de nye skærme.
http://www.canon.com/technology/canon_tech/explanation/sed.html